Mats Henning med några av sina verk i famnen. Foto: Per Ingridz

Mats Henning med några av sina verk i famnen. Foto: Per Ingridz

Han vill få konstnärerna på Kirseberg att samverka mer

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

KIRSEBERG. Konstnären Mats Henning ställde nyligen ut sina verk på kaféet i Beijers park. Han jobbar också för att gemenskapen bland Kirsebergskonstnärer ska bli större.
–De flesta sitter var för sig och pular, säger han.

Mats Henning flyttade till Kirseberg för 18 år sedan. Det var dock inte stadsdelens kulturella framtoning som lockade honom dit.
–Vi bodde i Rörsjöstaden och jag cyklade varje dag på Lundavägen till jobbet på Sydsvenskan. Efter ett tag började jag tröttna på Lundavägen och svängde upp och tog vägen om Kirseberg istället.

Föll för charmen

Han föll genast för de charmiga gat husen och det dröjde inte länge förrän han och hans familj flyttade in på Kirsebergsgatan.
–Sedan dess har jag upptäckt stadsdelen bit för bit. Det är en väldefinierad stadsdel med en småstadsaktig gemenskap. Alla känner alla och tempot är lite lägre än i andra områden, säger han.
Om gemenskapen i Kirseberg är stor rent allmänt så tycker Mats Henning att det är sämre ställt med den saken när det gäller konstnärerna som bor där.
–Det finns många som sysslar med konst men det känns som om de flesta sitter var och en för sig och pular. Vi är ett gäng nu som jobbar för att det ska bli mer gemenskap. Vi letar även efter en lokal som vi kan använda tillsammans. Det är pipmakarna Vollner/Nilsson, konstnärer och musiker.
Målandet har Mats Henning hållit på med till och från sedan tonåren, med ett långt uppehåll under småbarnsåren.
–Jag började igen för tio–tolv år sedan för husbehov. Efter ett tag dök det upp ett tillfälle att ställa ut på biblioteket här och efter det gick jag med i ett konstnärsgille.

Musik inspirerar

Han beskriver sin konst som känslobetonad och ickeföreställande.
–Jag hämtar mycket inspiration från musik. Jag lyssnar på allt möjligt när jag målar – jazz, Bob Dylan, The Band och country. Mest blir det nog jazz på grund av svänget och improvisationerna.
Vad får du ut av måleriet?
–Det ger tillfredsställelse på olika plan. Dels är det känslan av att få till något som avspeglar det jag känner, dels är det en sorts bekräftelse när det kommer ut. Det går inte att förneka att det är en kick.

Publikrekord på kafé

Vid sidan av måleriet sysslar Mats Henning också med musik. I hemmet finns flera gitarrer, en banjo och gott om både skivor och musikbiografier. Han startade även nyligen ett band tillsammans med två andra Kirsebergsprofiler varav Martin Vollner, från förra veckans röda tråden, är en.
–Man kan säga att jag just har kommit ut ur garderoben som musiker. Vi hade pratat länge om att starta ett band men kom inte till skott förrän jag bokade en spelning till oss på kaféet i Beijers park. Så fort jag bokat spelningen satte vi igång och repa och när vi väl uppträdde blev det en välbesökt spelning.

Personligt
Namn: Mats Henning.
Ålder: 59 år.
Bor: Kirsebergsstaden
Jobb: Journalist på Sydsvenskan.
Familj: Fem barn, fru och barnbarn.
Intressen: "Jag har varit ungdomsledare för fotbollslaget Malmö city".
Frågan går vidare till: "Tove Hjelte som jag har hört skriver intressanta saker. Jag skulle vilja veta om det finns någon möjlighet att få ta del av hennes alster? Och så vill jag veta vad hon inspireras av".

Publicerad 28 November 2014 06:00