Gunnel och Gert Nordstrand river av en låt utanför hemmet på Almgården. Foto: Per Ingridz

Gunnel och Gert Nordstrand river av en låt utanför hemmet på Almgården. Foto: Per Ingridz

”Vi har skrattat oss igenom livet”

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

ALMGÅRDEN. Gert och Gunnel Nordstrand har spelat tillsammans i 50 år. Dra ifrån sju år och du har antalet år de har varit ett äkta par.
–Vi har skrattat oss genom livet, det har varit vårt motto, säger Gunnel Nordstrand.

I början av 1960-talet var Gert Nordstrand dragspelskung och ledde en egen orkester. 1964 sökte man en ny vokalist och fick tips om Gunnel som då hette Samuelsson i efternamn. Hon fick jobbet direkt efter att hon provsjungit och sedan dess har det nu alltså gått 50 år.
–Det är svårt att förstå att det har gått så lång tid, säger Gunnel Nordstrand.

Inget förinspelat

I den första delen av deras karriär åkte de alltså runt och spelade med en dansorkester, numera uppträder de som en duo med dragspel och sång. Konserterna hålls ofta på olika PRO-föreningar, församlingshem och vårdboenden. De sätter en stolthet i att göra allt själva.
–Vi har inget förinspelat komp utan det är bara vi som sjunger och spelar. Vi har en enorm repertoar och spelar gärna gamla klassiker av till exempel Anita Lindblom och Zarah Leander. Vi brukar alltid få beröm för valet av låtar, säger Gunnel Nordstrand.
–Det var bättre klass på låtarna som skrevs förr i tiden, de hade finare harmonier, säger Gert Nordstrand.
Inte sällan väcker sångerna starka känslor hos åhörarna.
– En gång var vi i Södra Sandby och spelade låten ”Balladen om den blå baskern” av Anita Lindblom. Då var det en man som gav bort sin blå basker som han hade haft som FN-soldat i Kongo till oss. Nu brukar han alltid fråga oss om vi har med oss baskern när vi spelar där, säger Gert Nordstrand.
Paret framhåller att musiken har en välgörande effekt både på dem själva och åhörarna.
–Musik kan vara bättre än tabletter. Sångerna får människor att minnas. Ibland sitter någon och halvgråter i publiken, den kanske kom att tänka på sin andra hälft som inte finns i livet längre, säger Gunnel Nordstrand.

Har vardagshumor

Glädjen och intresset för andra människor är något som återkommer ofta när man pratar med paret Nordstrand.
–Vi har varit gifta i 43 år och har alltid väldigt roligt. Vi är väldigt glada för människor. Vi har skrattat oss genom livet. Vi har haft många sorger också men vi har alltid haft en vardagshumor som är väldigt värdefull, säger Gunnel Nordstrand.
Så här innan jul uppträder de ungefär tre gånger i veckan. Allt från bokningar till bärande av utrustning och körning sköter de själva.
–Vi fortsätter så länge vi är friska, säger Gert Nordstrand och skrattar.

Publicerad 28 November 2014 06:00