Joanna Lif har en tjänst i receptionen på Rusthållargården men serverar också gästerna. Foto: Joel Winqvist

Joanna Lif har en tjänst i receptionen på Rusthållargården men serverar också gästerna. Foto: Joel Winqvist

Ska ta sig an ett nobelt uppdrag

ARILD. Nyfikenheten och det ständiga drivet har fått Joanna Lif att prova på olika typer av utmaningar på vitt skilda arbetsplatser under sitt hittills korta arbetsliv. Nu har det gett henne en plats som servitör på Nobelmiddagen.


Som så många gånger förr i Joanna Lifs liv, var det ett spontant beslut.
– Jag har sett det på tv, men det har aldrig varit så att jag har suttit klistrad. Jag sa att det vore kul att servera på den någon gång. Men jag har inte planerat och tänkt på detta länge, men jag är lite spontan av mig så det blev att jag skickade in ett personligt brev, berättar hon.

Joanna gick ut Kullagymnasiet i Höganäs 2011. Foto: Joel Winqvist

Joanna gick ut Kullagymnasiet i Höganäs 2011. Foto: Joel Winqvist

”En fin merit i CV:t”

Det uppskattades, för Joanna fick nyligen provjobba en helg på en bankett i Stockholm, en bankett som påminner ganska så mycket om Nobelfesten. Provjobbet grejade hon med bravur, den gav henne en plats som servitör på Nobelmiddagen den 10 december.
– Jag blev jätteglad, det är en fin merit i CV:et, säger Joanna och tror att hon fick platsen på grund av sitt genuina intresse för branschen, att hon är glad och positiv och har en känsla för människor.
– Fast på Nobelmiddagen kommer man inte få den riktiga kontakten med gästerna. Men mitt mål är att ge en upplevelse, menar hon.
Ingen risk för darriga händer när det är kungligheter som sitter tills bords?
– Jo, absolut, det är ju hela grejen. man blir säkert lite spänd men framförallt förväntansfull. Det beror nog lite på vilka gästerna är. Men jag tror nog inte att jag kommer att få servera några kungligheter, siar Joanna med ett leende.

In i branschen kom hon ganska så snabbt efter att hon 2011 gick ut Kullagymnasiet där hon läst samhälle-ekonomi.
Hon har länge varit nyfiken på entreprenörskapet och började arbeta på Grand Hõtel i Mölle, på Rut på Skäret och på Saluhallen.
Hon har tidigare jobbat i butik och varit ledare på Friskis&Svettis. Nu sitter vi i matsalen på Rusthållargården i Arild, där Joanna kombinerar en receptionstjänst med att servera i matsalen när behovet uppstår.
Hon menar att man kommer långt med viljan.
– Man ska göra det som känns bra, viljan styr ju mycket. Det gäller att lyssna på sig själv. Jag har ju testat på andra branscher också. Det är roligt med människor, men utbildning är ju ändå a och o. Du kommer inte så långt i dag utan utbildning, menar hon.

Vill vidareutbilda sig

I framtiden vill hon studera service management, hon vill utvecklas i branschen.
– Det gäller att ha lite större perspektiv, det tror jag är viktigt, säger Joanna, som dock säger att det kan dröja innan hon hoppar på en utbildning.
Och utbildningen kan säkert vänta lite. Hon har ju lite annat som väntar på vägen dit.

Publicerad 27 November 2014 08:00