De är en av fem finalister till titeln Årets mest företagsamma i Skåne. Annette Andersson och Marie-Christine Martinsson är teamet som vågar satsa när andra lägger ner. Senaste utmaningen är köpet av Lydiagården i Höör. ”Där var det hjärtat som styrde, men vi har sett nyttan av den typen av cancerrehabilitering”. Foto: Diana Larsson

De är en av fem finalister till titeln Årets mest företagsamma i Skåne. Annette Andersson och Marie-Christine Martinsson är teamet som vågar satsa när andra lägger ner. Senaste utmaningen är köpet av Lydiagården i Höör. ”Där var det hjärtat som styrde, men vi har sett nyttan av den typen av cancerrehabilitering”. Foto: Diana Larsson

Solklara finalister siktar på seger

ÖRKELLJUNGA/BJUV. De är två handlingskraftiga kvinnor som inte backar för en utmaning. Annette Andersson och Marie-Christine Martinsson är tillsammans en av fem finalister till titeln Årets mest företagsamma i Skåne. Kanske blir Solklart Vård AB den solklara vinnaren?
– Det är jätteroligt att Solklart Vård kommer i hetluften och sätts på kartan. Det är ju inte bara vi två som uppmärksammas utan alla våra medarbetare lyfts fram, säger de båda finalisterna.

Deras bana som egna företagare tog fart för snart tio år sedan när de efter många år som chefer inom Region Skåne tröttnade på de långa beslutsvägarna.
– Vi ville satsa själva och sa upp oss. Av en ren händelse fanns ett vårdhem i Skånes Fagerhult till salu och tre år senare startade vi ett från noll i Glimåkra, berättar Annette.

Eftersom de bådas hjärtan klappar lite extra för vården såldes äldreboendena och den 1 maj 2009 var de med och inväntade beslutet om vårdvalet.
– Vi startade Solljungahälsan i Örkelljunga med noll personer listade. I dag är målet på 40 procent av patientunderlaget nått - vi ligger på 4 300.
I februari 2011 startades Solklart Vård i Bjuv där de redan passerat 4 300 listade. Här möjliggör det större patientunderlaget en fortsatt utveckling.

Annette och Marie-Christine föredrar att starta från noll eftersom alla får samma utgångsläge och nybyggarandan öppnar upp för möjligheten att påverka.
Den senaste satsningen är alltid den de är mest stolta över och i dags läge är det Lydiagården i Höör.
– Vi köpte Lydiagården utan några garantier. Vi har jobbat med cancervård som chefer och kände en del av personalen. Vi har verkligen sett nyttan av den typen av rehabilitering så vi kunde inte låta bli, säger Annette och Marie-Christine tillägger:
– Att våga satsa utan att veta om man vinner - det är entreprenörskap.

Med samma mål och värderingar som utgångspunkt delar de lika på ägarskapet. De har två helt olika personligheter, men har kommit varandra nära under de snart 20 åren de känt varandra.
– Jag gasar och hon bromsar, säger Marie-Christine.
– Det är det som gör det hållbart i längden. Hade vi bara gasat hade vi trillat i fler fällor och hade vi endast bromsat hade vi inte kommit någonstans. Vi kompletterar varandra och det är en framgångsfaktor, förklarar Annette.

Varför bör Skåningarna lägga sin röst på er?
– Vi jobbar med både hjärta och hjärna. Vi fokuserar på möjligheterna, hindren finns där ändå. Man går till exempel inte helt in med hjärnan när man köper Lydiagården som gått i konkurs och inte har något avtal. Där är det hjärtat som styr. Nu lyckades vi få politikerna till att göra om upphandlingen och det slutade med att avtalet åter går till Lydiagården.

Visste du att...
....av 140 nominerade har en jury tagit ut fem finalister till titeln ”Skånes mest företagsamma människa 2014”. Dessa är:
Annette Andersson/Marie-Christine Martinsson Solklart Vård AB, Örkelljunga
Claes Paulsson Kockumation, Malmö
Fredrik Mohlin Joblink, Malmö
Kristina Bardh Kosmo AB, Helsingborg
Ulrika Gervais Spoons, Malmö

... utmärkelsen delas ut för tredje året. Tidigare vinnare är Joachim Samuelsson, Crunchfish 2012 och Fredrika Gullfot, Simris Alg 2013.
 
... sugen på att rösta? Surfa in på: skane.svensktnaringsliv.se
...Juryns motivering: "Annette och Marie-Christine vågade satsa när andra lade ner och utvecklar rehabiliteringsvården med stort hjärta och engagemang i Skåne."

Publicerad 26 November 2014 07:00