HEM vill sprida ljus i Afrika

Av
Nicole Blomstrand

HALMSTAD. Halmstads Energi och Miljö kommer även i år att samla in pengar till välgörenhetsprojektet Give Watts. I samband med julskyltningen står bolaget med grillar och utställning på Stora torg. I utbyte mot korv med bröd får folk lämna en frivillig pengagåva till insamlingen.
 
HEM inledde sitt samarbete med Give Watts i fjol under ljusfesten och responsen från Halmstadborna var väldigt positiv. Totalt samlades det in 18 182 kronor, motsvarande 45 stycken solcellslampor. Då HEM dessutom skänkte personalens och kundernas julklappspeng kunde ytterligare 207 lampor köpas in.
Give watts bistår skolbarn med familjer i Kenya med miljövänliga solcellslampor. Mer än 1,5 miljarder människor i världen har inte tillgång till el vilket försvårar vardagen på många sätt. Att läsa läxor vid en öppen eller vid en fotogenlampa gör det svårt för många barn att hänga med i undervisningen.
Genom välgörenhetsprojektet får skoleleverna en möjlighet att låna en solenergilampa som familjerna kan köpa ut genom avbetalning på 3-6 månader. Lampan laddas under skoldagen och energin kan användas under kvällens läxläsning för att dagen därpå laddas på nytt.

Publicerad 26 November 2014 08:57