Galleri Kvis utsatt för skadegörelse igen

Av
John Nordh

John Nordh

SVEDALA. Galleri Kvis i Svedala har flera gånger blivit utsatt för skadegörelse och inbrott. Nu har det hänt igen. Så länge ingen lyckas identifiera förövarna är polisen maktlös.

Förra helgen var det någon som sparkade in entrédörren till galleriet som drivs av föreningen Konstens vänner i Svedala, Kvis. Som Lokaltidningen tidigare har berättat så har galleriet vid ett flertal tillfällen blivit utsatt för både skadegörelse och inbrott.
Senast i september tog sig någon in i lokalen och förstörde en ljusramp och stal en brandsläckare.

Förstärkt oro

Efter inbrottet i september var han orolig för att konstnärer inte längre skulle våga ställa ut på galleriet. Den senaste händelsen har förstärkt den känslan, berättar Christer Carlsson.
– Jag hade själv inte ställt ut i lokaler där jag vet att sakerna inte får vara i fred, säger han.
Enligt Mats Jennby, stationschef för polisen i Svedala, har man inte resurser till att vara på platsen varje dag. Istället uppmanar han allmänheten att hjälpa till.
– Vi har haft möte med husägaren och kommit överens om att de ska höra av sig och ta bilder på ungdomarna, men vi har inte hört något sedan inbrottet. Kan vi bara identifiera ungdomarna så kan vi åka hem till föräldrarna och prata med dem, det har stor verkan.

Förlängt kontrakt

Nyligen förlängdes föreningens hyreskontrakt för lokalen fram till 2018. Nu ska styrelsen hålla möte om hur man ska gå till väga i framtiden.
– Folk i styrelsen har börjat tröttna, så vi får se hur vi gör nu. Vi diskuterar om att sätta stora grindar utanför men det vill vi egentligen inte för då blir det ett instängt galleri. Det känns jobbigt, säger Christer Carlsson.

Publicerad 26 November 2014 10:00