Fredrik Håkansson kan fortsätta sälja levande hummer. Foto: Markus Celander

Fredrik Håkansson kan fortsätta sälja levande hummer. Foto: Markus Celander

Fick rätt att binda hummerklor till slut

Beslut i kammarrätten blir prejudicerande i EU

Av
Markus Celander

Markus Celander

LIMHAMN. Sedan i våras har Fredrik Håkansson på Limhamns fiskrökeri varit förbjuden att sälja levande hummer med bundna klor. Men nu har hans envetna kamp för att fortsätta handeln gett resultat.
– Hade förbudet gått i genom hade man lika bra kunnat lägga ned hela hummerfisket, säger han.

Det var inför förra julen som en kund anmälde Limhamns fiskrökeri till Länsstyrelsen för djurplågeri.

Anledningen var att humrarna som hålls i ett stort akvarium i rökeriet hade gummiband om klorna.

– Kunden tyckte synd om humrarna och Länsstyrelsen höll med. I våras fick jag besked från dem om att jag inte fick binda klorna, berättar Fredrik Håkansson.

I hela världen har man i alla tider bundit humrarnas klor efter fångst, annars kniper de ihjäl varandra, förklarar han.

– Hummerfisket är starkt reglerat in i minsta detalj, men just detta, att binda klorna, nämns det ingenting om. Det var därför hela denna farsen kunde dra i gång.

Fredrik Håkansson överklagade till förvaltningsrätten, men trots att han fick stöd av bland annat forskare på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil så blev det avslag även här.

– Det kändes orimligt. Jag kunde köpa en levande hummer från Nordamerika som haft klorna bundna i flera månader. Sedan kommer den hit och då måste jag ta av banden?

Fredrik Håkansson på Limhamns fiskrökeri med en hummer från Nordamerika med bundna klor. Nu är det snart tid för nyårsfester och då säljs många humrar - och många kunder vill köpa dem levande. Foto: Markus Celander

Fredrik Håkansson på Limhamns fiskrökeri med en hummer från Nordamerika med bundna klor. Nu är det snart tid för nyårsfester och då säljs många humrar - och många kunder vill köpa dem levande. Foto: Markus Celander

Tvingats koka dem

Många kunder vill köpa levande humrar, men sedan i våras har Limhamns fiskrökeri tvingats koka alla humrar de fått in.

Länsstyrelsen gick visserligen med på försäljning av levande hummer – om dessa hölls var för sig i eget akvarium.

– Skulle jag ha 20 akvarium i rökeriet? frågar sig Fredrik Håkansson och skakar på huvudet.

Till slut vände han sig till kammarrätten, nu med fler tunga argument från en ansedd amerikansk forskare vid namn Jelle Atema.

– Han upprepade det som framhållits tidigare, att ingenting pekar på att humrar lider av att ha klorna bundna. De behöver inte sina klor för att hantera föda, och om de i vilt tillstånd tappar en, så växer det ut en ny, ungefär som håret på oss människor.

– Däremot menar jag att det hade det varit djurplågeri att inte binda klorna och låta dem ha ihjäl varandra i akvariet.

Kammarrätten gav honom nyligen rätt och fram till att domen vinner laga kraft har Länsstyrelsens förbud upphävts.

Någon tidigare dom gällande bundna hummerklor existerar inte, därför blir denna dom prejudicerande i EU.

Kräver skadestånd

– Jag är egentligen inte särskilt förvånad att det ordnade sig till slut. Annars skulle man lika bra kunnat lägga ned hela hummerfisket. Även fiskarna binder ju klorna när de fångar dem, och det är okej. Men enligt Länsstyrelsen skulle de inte kunna lagra dem över natten med bundna klor, för då räknas det som djurhållning enligt djurskyddslagen och då skulle de ju gjort något olagligt.

Fredrik Håkansson är irriterad på Länsstyrelsen i Skåne och tänker kräva skadestånd för ett halvårs förlorad inkomst och advokatkostnader på tiotusentals kronor.

– Men jag lär inte få något, vad jag förstått – ska man stämma staten ska det handla om större belopp än detta, men jag väljer att göra det ändå av principskäl.

Publicerad 26 November 2014 12:00