Svedalabon Sofie Nelson vill att Svedala kommun inför vanligt smör i skolan. Kostchef Pia Askman tycker inte att det är bra idé.

Svedalabon Sofie Nelson vill att Svedala kommun inför vanligt smör i skolan. Kostchef Pia Askman tycker inte att det är bra idé.

Förälder vill få in vanligt smör i skolmatsalen

Av
John Nordh

John Nordh

SVEDALA. Svedalabon Sofie Nelson vill att kommunen ska införa smör som ett alternativ till lättmargarin i skolorna. Nu ska hon skriva ett medborgarförslag och starta en namninsamling i ett försök att driva igenom sin vilja.

Sofie Nelson oroas över den kemiska processen som krävs för att framställa lättmargarin. Därför hoppas hon få gehör för sitt medborgarförslag bland politikerna och tanken med namninsamlingen är att öka trycket.
– Jag tycker att det är en självklarhet att barn ska få äta naturligt smör. Få föräldrar är nog medvetna om att lättmargarin är ett konstgjort smör, säger Sofie Nelson.
Hon betonar att hon inte vill att ta bort lättmargarin från skolmatsalarna, utan istället införa vanligt smör som ett alternativ.
– Då får barnen själva möjlighet att välja och det tror jag är bra, säger Sofie Nelson.
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk- och fysiologisk kemi vid Lunds universitet bekräftar Sofie Nelsons oro angående den kemiska framställningen av lättmargarin. Eftersom margarin baseras på flytande fetter måste fetterna härdas. För att det ska bli möjligt måste olika ämnen tillsättas, berättar hon.
– Det är en procedur där som man kan vara orolig för.
Charlotte Erlanson-Albertsson tycker att barn kan äta vanligt smör.
– Mjölkfetter är lätta att förbränna. Annat är det med fetter i ister och kött som tar längre tid, säger hon.
Svedala kommun följer Livsmedelsverkets rekommendationer och riktlinjer när man utformar sina måltider. Enligt Livsmedelsverket får nästan alla barn i Sverige i sig för mycket mättat fett. De rekommenderar därför nyckelhålsmärkt smörgåsfett i skolan eftersom det är ett enkelt sätt att byta mättat mot fleromättat fett.
Enligt kommunens kostchef Pia Askman, grundas Livsmedelsverkets rekommendationer på den samlade vetenskapen i ämnet.
– Vi näringsberäknar alla luncher så att vi följer rekommendationerna. Ska vi servera smör och standardmjölk så blir det för mycket mättat fett. Då kommer vi bli tvungna att göra avkall på vissa maträtter. Enligt skollagen ska maten vara näringsriktig, säger hon.
Pia Askman tycker därför inte att det är en bra idé att införa smör som ett alternativ till lättmargarinet.
– Svedala kommun har antagit en ny kostpolicy som säger att vi ska följa Livsmedelsverkets rekommendationer
Lokaltidningen har varit i kontakt med en forskare som säger att man bör vara orolig över den kemiska framställningen av lättmargarin. Är det något ni tänker på?
– Om Livsmedelsverket ändrar sina riktlinjer så kommer vi också att ändra oss.

Publicerad 26 November 2014 09:00