Mohamad Waddah Sabouni är en av de asylsökande på Blinkarp som nu protesterar mot usla boendeförhållanden och dålig mat, bland annat.

Mohamad Waddah Sabouni är en av de asylsökande på Blinkarp som nu protesterar mot usla boendeförhållanden och dålig mat, bland annat.

Asylsökande protesterar:

De ger oss möglig mat

Fortsatt kritik mot Blinkarpsgården i Röstånga

Av
Jonas Lundin

RÖSTÅNGA. För någon vecka sedan protesterade ett antal flyktingar nere vid Ica-butiken i Röstånga mot bland annat de slitna lokalerna, den dåliga och ibland mögliga maten och de usla kommunikationerna.

Migrationsverket ser Blinkarpsgården i Röstånga som Skånes kanske sämsta asylboende. Och ändå är det det dyraste. Det skrev lokala medier i september. Men problemen fortsätter.
– Vi är inte emot någon, vi är emot företaget, som driver det här stället. De har resurser som de inte använder, säger Khaled.
Han är en av tiotalet asylsökande som tar emot Lokaltidningens reporter inne i ett rum med två våningssängar på avdelningen Sunnan på asylboendet Blinkarp.

”Help us please”

Måndagen den 10 november var Khaled en av 30-talet flyktingar som försökte göra sig hörda när representanter för Migrationsverket var på besök på Blinkarp. På skyltar som de höll upp stod det saker som: SOS, We don"t feel comfortable in the camp, Help us please, We need transportation och We need cleaning.
– De sa att det inte är deras problem. De gick bara iväg och lyssnade inte, säger Khaled.
Senare på dagen fortsatte protesten nere vid Ica i Röstånga.
– Det hela började med maten, säger Khaled.
Under det sista ett och ett halva året har boende har vid ett femtontal tillfällen fått mjölk och bröd som är utgången och/eller möglig.

Mohamad Waddah Sabouni är en de asylsökande på Blinkarp som nu protesterar mot usla boendeförhållanden och dålig mat, bland annat. Foto: Jonas Lundin

Mohamad Waddah Sabouni är en de asylsökande på Blinkarp som nu protesterar mot usla boendeförhållanden och dålig mat, bland annat. Foto: Jonas Lundin

Under press

Det som främst slår Lokaltidningens reporter vid en rundvandring på Blinkarp är de slitna lokalerna. Till exempel är bänken till bänkpressen i gymmet helt uppsliten, låset till en gemensam toalett är helt borta och en gemensam dusch har inte funkat på mer än två veckor, enligt de boende. Bland flera andra saker.
Ett annat problem är transporter. Nazeeh hade någon dag tidigare en läkartid i Malmö och kom tillbaka sent, han ringde både receptionen och polis förgäves. Han fick gå från Svalöv till Röstånga.
– Och vi har en bil på boendet, säger Khaled.
Redan veckan innan protesten hade de möte med Attendo.
– Vi försöker prata med dem, men det finns ingen lösning.
– I vanliga fall äter man för att leva, men på ett sådant här ställe lever man för att äta. Och om inte ens maten är bra..., säger Khaled och fortsätter:
– Vi är redan under stor press. Människor har redan problem från krigen som de kommer i från. Det här lägger bara till mer press, säger Khaled.
 
Fritidspolitiker: "En kennel hade fått stänga"
RÖSTÅNGA. Dyrt, dåligt och ostrukturerat. Så beskriver fritidspolitikern Edward Nordén (C) asylboendet på Blinkarp.
Lantbrukaren och fritidspolitikern Edward Nordén (C) har varit på ett tiotal asylboenden och sett förhållandena på Blinkarp med egna ögon fyra gånger.
– Blinkarp är det asylboende jag sett som är sämst, under längst tid, säger han.
– Hade Blinkarp varit en kennel så hade djurskyddsinspektören kritiserat ytan som icke lagenlig, det gäller alltså inte asylsökande.
I juli i år bjöd han in bland andra förre flyktingombudsmannen Merit Wager för att syna boendet. Hon skrev senare i sin blogg efter besöket: "Efter att ha sett miljön och maten som serverades kunde vi konstatera att så skulle vi inte vilja ha det i månader".
På Blinkarp finns det 135 platser. Många sover fyra eller fler i samma rum. 
– Jag tvivlar faktiskt på  att man håller sig till  lagen, när det gäller utrymme till exempel, säger Edward Nordén.
– Migrationsverket är så desperata att man nog kan hantera lagen ganska frikostigt innan det ska hända något, säger Edward Nordén, som menar att Migrationsverket får betala mycket, men får lite ut för sina pengar.
– Innan man öppnar fler asylboenden, så måste man få dem som finns att fungera, säger han.

null

Publicerad 21 November 2014 12:30