Nu har ett datum spikats. Halmstad Pride arrangeras den 30 maj 2015 och blir en del av Halmstadgillet som anordnas samma dag. Foto: Nicole Blomstrand

Nu har ett datum spikats. Halmstad Pride arrangeras den 30 maj 2015 och blir en del av Halmstadgillet som anordnas samma dag. Foto: Nicole Blomstrand

Pride målar Halmstadgillet i regnbågens färger

Halmstad Pride arrangeras den 30 maj 2015

Av
Nicole Blomstrand

HALMSTAD. Nu är datum och plats spikat - den 30 maj 2015 blir det Pridefestival i Halmstad. Festivalen blir en del av Halmstadgillet som arrangeras samma dag.
 
– Kommunen, näringslivet och föreningslivet är med på tåget så nu är Halmstad mer än redo att komma ut ur garderoben och hissa regnbågsflaggan till nya höjder, säger Linda Bjerman, från RFSU Halland.
RFSU Halland och RFSL Halland är initiativtagare till Pridefestivalen. Nu har en dag och plats för arrangemanget spikats. Halmstad Pride blir en del av Halmstadgillet, som arrangeras lördagen den 30 maj.
– Det är med glädje jag ser fram emot att vi får förstärkning av Halmstad Pride på Halmstadgillet. Det är något nytt och spännande som visar att Halmstad är en öppen stad som välkomnar alla, säger Ida Andersson, centrumledare på Halmstads city och projektledare för Halmstadgillet.
Picassoparken och centrumkärnan blir plats för festivalen. I parken ska olika utställare finnas på plats, här ska det även byggas upp en stor scen. Och ingen Pridefest utan en parad.
– Paraden ska gå genom city och alla är välkomna att gå med, säger Linda Bjerman.
Lördagen blir den stora finalen men tanken är att Halmstad Pride ska pågå även veckorna dessförinnan. Den 17 maj varje år infaller Idahot, Internationella dagen mot homo-bi- och transfobi, denna dag blir startskottet för Halmstad Pride.
– Under de följande två veckorna bjuder vi in skolor, kommunen, företag och organisationer att uppmärksamma HBTQ-frågor. Vi hoppas att många olika aktörer passar på att anordna aktiviteter för att belysa och informera om dessa frågor, säger Linda.
Intresset för Pridefestivalen har varit stort. Förutom RFSL och RFSU är Halmstads filmstudio, Destination Halmstad, Halmstads city, reklambyrån Eloh&Wijk och Halmstad energi och miljö engagerade i Pridefesten.
– Det är fantastiskt att vi har fått så stort gehör och positiv respons för Halmstad Pride, det ska väldigt spännande, säger RFSU:s Magdalena Viklund.
 

Foto. Nicole Blomstrand

Foto. Nicole Blomstrand

Foto: Nicole Blomstrand

Foto: Nicole Blomstrand

Publicerad 21 November 2014 11:48