Rickard Södeberg. ?Foto: Martin Lindeborg

Rickard Södeberg. ?Foto: Martin Lindeborg

Rickard Söderberg vill förändra världen

Av
Nicole Blomstrand

HALMSTAD.En snabbis med Halmstadbördiga körledaren, operasångaren och debattören Rickard Söderberg.
Vad händer i ditt liv just nu?
– Som vanligt är det tusen saker på gång samtidigt. Det är tv, en bok, lite skivor och konserter och föreställningar. Jag går upp och jobbar sedan tills jag stupar i säng. Men jag klagar inte alls, jobba är det bästa jag vet. Jag känner mig privilegierad att få jobba med det jag gör.
Hur skulle du beskriva ditt 2014?
– Jag skulle säga att det är ett fint år. Jag har fått göra många roliga föreställningar och projekt. På ett vis ser åren ungefär likadana ut, jag gjorde ju tv och skivor även 2013 och 2012. Men i år har jag fått möjlighet att göra ännu mer av det jag tycker om och det är härligt.
När mår du som allra bäst?
– När man har jobbat med ett projekt en längre tid och det helt plötsligt rasslar till. Som när jag har suttit med text länge och poff så faller det man saknat på plats. Löven i stuprännan sköljs bort och vattnet flödar fritt. Den känslan när det släpper, den är magisk.
När var du förbannad senast?
– För några timmar sen. Jag blir förbannad väldigt ofta men för mig handlar det mest om ilska över strukturella och samhälliga saker. Som när människor med förtroendeuppdrag inte tar en på allvar eller när man hör folks skruvade, sjuka åsikter. Då kan jag bli helt rasande, men arg på någon som person blir jag väldigt sällan.
Hur handskas du med ilskan?
– Det beror på situationen men ofta sätter jag mig ner och skriver eller agerar på något annat sätt. För mig är agerandet viktigt, jag sitter sällan bara och är arg. Mina känslor är min drivkraft och det behöver jag få utlopp för. Ilskan är inte en oviktig drivkraft, även om den inte alltid är så behaglig så behöver man den ibland.
Vad står högst upp på din önskelista?
– Om jag får lov att fortsätta göra det jag gör nu fast göra det ännu mer, ja då blir jag så lycklig som jag överhuvudtaget kan vara. Jag jobbar hårt för att kunna göra det jag gör och det kräver mycket arbete. Det yttersta målet med mitt arbete är i slutändan att påverka i samhället. Jag vill förändra världen. Desto mer av en offentlig person jag blir desto större yta får jag där jag kan projicera mina budskap och påverka och skapa opinion.
Vad betyder Halmstad för dig?
– Här är jag född och här växte jag upp och det var här jag fick min grund i fråga om självförtroende. Genom Kulturhuset fann jag min känsla för teater. Så Halmstad i allmänhet och Kulturhuset i synnerhet har betytt otroligt mycket för mig. Nu har jag både familjen och Team Rickard kvar i staden och det är två stora vackra anledningar till att komma hit ofta.
Vart skulle du resa om du hade en tidsmaskin?
– Den här frågan har jag tänkt mycket på. Jag hade åkt till Prag, någon gång runt 1740, när operan Don Giovanni framförs. Jag skulle inte gå på premiären utan föreställning nummer två, när det bara var en rutinföreställning för aktörerna på scen. Att få sitta där i publiken och få höra och se Mozart live, det hade jag verkligen velat uppleva.
Om du inte har sysslat med musik vad hade du gjort då?
– Jag älskar musik och det är ett fantastiskt redskap men jag hade kunnat jobba med massa annat och det gör jag ju också redan i dag. Jag jobbar med opinionsbildning och det finns massor av sätt att nå dit. Men jag har provat att vara politiker och det var inte min grej, det harvar alldeles för långsamt.
 
MISSA INTE!
Den 8 december blir det julkonsert i Immanuelskyrkan med Rickard, Team Rickard och Nanne Grönvall.

Publicerad 20 November 2014 08:00