Bojana Krsoska, Ajla Kovacevic och Khalid Abdihafid går i 9A på Munkhätteskolan.

Bojana Krsoska, Ajla Kovacevic och Khalid Abdihafid går i 9A på Munkhätteskolan.

Den fria kärleken i centrum

Av
Anna Fröjd

HELENEHOLM. Rätten att älska vem du vill och alla människors lika värde kan låta som en självklarhet för många. Men under tema-veckan på Munkhätteskolan tas ingenting för givet.

Ljudvolymen är hög och, det för veckan inredda kärleksrummet på Munkhätteskolan är fullt av elever som har rast. Det är trångt runt pysselbordet och lika trångt runt ungdomsmottagningens informationsbord. När klockan slår halv elva försvinner de flesta till sina klassrum men för klass 9A är kärleksrummet klassrum den kommande timmen.

Lär sig om rättigheter

Projektet ”Det handlar om kärlek” är nationellt och i Malmö arbetar Rädda barnen tillsammans med Malmö stads samverkansgrupp SSP (skola, socialtjänst, polis) och med flera andra aktörer, vars verksamheter riktar sig till ungdomar.
Tillsammans delar de erfarenheter och utbildar sig i frågor som rör FN:s barnkonvention och hedersproblematik. En gång per termin är de ute på en skola och håller i en temavecka där frågorna diskuteras med eleverna.
För ett par veckor sedan var det Munkehätteskolans tur och namnet på veckan är ”Kärleken är fri”.
– Vi har pratat mest, och tittat på teater, förklarar Ajla Kovacevic.

Många diskriminerade

I halvklass diskuterar de Sagohusets föreställning ”Kirsten” som de tillsammans varit och sett tidigare i veckan.
Föreställningen utspelar sig på medeltiden och handlar om en prinsessa som vägrar låta sig giftas bort av kungen och därför dödas.
”Måste vi prata om förr i tiden, kan vi inte prata om idag? ”, frågar en av eleverna.
Bojana Krsoska fyller i:
– I Sverige är det mer jämlikt än i andra länder men man märker fortfarande på vissa saker att det inte är det. Löner till exempel.
Diskussionen fortsätter och de räknar gemensamt upp vilka grupper förutom kvinnor som utsätts för diskriminering; barn, muslimer och judar, mörkhyade, invandrade personer och homosexuella.

Viktigt att prata

Bojana Krsoska, Ajla Kovacevic och Khalid Abdihafid är överens om att samtalen är viktiga.
– Man kanske har haft åsikter om homosexuella eller mörkhyade men när man pratar om det så ändrar man åsikt, säger Bojana Krsoska.
Ämnena är svåra och kan kännas privata men många verkar ändå vilja prata.
– Det beror på vem man pratar med och vilka som är i närheten. Det är svårt när man kommer in på de djupa delarna, säger hon.
– Till exempel vem du gillar och så, säger Khalid Abdihafid.
– Men vi pratar alltid så här med varandra. Vi är en klass som är rätt så nära, vi kan prata om vad som helst.

Publicerad 20 November 2014 08:00