Sissi Levenhammar företräder de familjer på Pilshultsvägen som blivit lovade av kommunen att köpa mark för 30 kronor kvadratmetern. Men det utlovade priset visade sig bli drygt 1000 kronor kvadratmetern istället. Nu ger flera tunga politiker i Helsingborg familjerna hopp, genom att rikta skarp kritik mot Mex. ”Muntligt avtal gäller” säger Ingela Andersson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Ida Asplund Ådahl.

Sissi Levenhammar företräder de familjer på Pilshultsvägen som blivit lovade av kommunen att köpa mark för 30 kronor kvadratmetern. Men det utlovade priset visade sig bli drygt 1000 kronor kvadratmetern istället. Nu ger flera tunga politiker i Helsingborg familjerna hopp, genom att rikta skarp kritik mot Mex. ”Muntligt avtal gäller” säger Ingela Andersson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Ida Asplund Ådahl.

Efter Lokaltidningens granskning:

Politikerna ställer krav på Mex

”Muntligt avtal gäller. Så här kan man inte hålla på”

Av
Winnie Gravlund

HELSINGBORG. Familjerna på Pilshultsvägen får köpa sina gräsplättar till det utlovade åkermarkspriset.
Det tänker tunga politiker inom både Moderaterna och Socialdemokraterna arbeta för. M styr staden tillsammans med Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet medan S är det största oppositionspartiet.
– Vi håller tummarna och är så tacksamma över att de engagerar sig för oss, säger Sissi Levenhammar, talesperson för familjerna.

”Känner mig blåst”

I spåren av Lokaltidningens avslöjande om stora brister i arbetet inom mark- och exploateringsenheten, tänker Ingela Andersson (S), andre vice ordförande i kommunstyrelsen, och Bengt Larsen (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, dessutom agera för att Mex förses med en politisk överrock - ett utskott eller en egen styrelse.
– Jag känner mig lite blåst, jag blir skitförbannad, säger Ingela Andersson om de turer som tidningen berättat om.

Ökat ansvar

Idag lyder Mex under kommunstyrelsen men arbetar mycket självständigt.
– Det behövs politiker som kan ställa frågor och ta ett ökat ansvar, säger Ingela Andersson
Hon tänker föreslå sitt parti att man lägger en motion till fullmäktige om detta.
Om familjerna på Pilshultsvägen säger hon:
– Muntliga avtal gäller. Så här kan man inte hålla på.
Om det ekologiska jordbruket som staden driver själv:
– Vi politiker fick veta att ingen annan vill odla ekologiskt. Men det fanns ju tydligen jordbrukare som ville det. Vi är förda bakom ljuset och det är illa. Det hela är mycket märkligt. Det ingår inte precis i den kommunala kärnverksamheten att odla grödor.
Om att jordbrukaren Jarl Fredriksson på Pålsjö gård blev blåst på sitt kontrakt om att få arrendera marken på Tinkarpsgården, som staden nu driver själv:
– Det tänker jag också lyfta för politisk diskussion. Kommunen ska hålla sina överenskommelser med medborgarna, allt annat är galet.
Och om beslutet att bygga en stor kommunal torkanläggning på felaktiga grunder:
– Häpnadsväckande, säger Ingela Andersson.

Slarv med pengar

Bengt Larsen är lika kritisk.
– Att bygga en torkanläggning för 5 ,4 miljoner när det inte behövs är slarv med skattepengar. Den summan motsvarar 60 års kommunalskatt för en medelinkomsttagare. Det är så håret reser sig på armarna, säger han.
Bengt Larsen tycker att det är självklart att staden ska hålla vad man lovat till familjerna på Pilshultsvägen.
– Staden måste fullfölja sina löften. Jag förväntar mig att Mex nu ser till att det blir gjort. Det handlar om kommunens moral och heder.
Det vill även stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Jälminger (M).
– Ingångna avtal och löften ska man stå för, säger han.
Magnus Jälminger är också kritisk mot den omfattande bristen på skriftliga dokument kring olika Mex-affärer.
– Jag vill se en tydlig förbättring här, säger han,
Det vill även Annika Román (MP), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
– Alla ska se staden som en stabil partner. Då är det allvarligt att dokumentationen hos Mex brustit i flera viktiga ärenden. Det behövs mer insyn i verksamheten hos Mex, bättre kommunikation och en översyn av upphandlingsfrågorna, säger hon.

”Röd lampa blinkar”

Annika Román betonar att kommunen ska stötta det lokala näringslivet, inte minst små och medelstora företag och i synnerhet när det gäller en grön omställning av verksamheten.
– Här är det en röd lampa som blinkar och det är bra att vi ser den nu.
Lokaltidningen har förgäves sökt även kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M).

winnie.gravlund@gmail.com

Publicerad 19 November 2014 10:30