Vännerna Jesper Johansson, Patrick Larsson, Jimmy Johansson och Marcus Tellram har antagit Movemberutmaningen och låter mustaschen växa för att uppmärksamma prostatacancer. Foto: Nicole Blomstrand

Vännerna Jesper Johansson, Patrick Larsson, Jimmy Johansson och Marcus Tellram har antagit Movemberutmaningen och låter mustaschen växa för att uppmärksamma prostatacancer. Foto: Nicole Blomstrand

Odlar mustasch för en god sak

Av
Nicole Blomstrand

HALMSTAD. Under november låter män över hela världen mustaschen växa ut till stöd för kampen mot testikel- och prostatacancer. Även i Halmstad har flera hakat på utmaningen. Vännerna Jimmy Johansson, Jesper Johansson, Patrick Larsson och Marcus Tellram deltar i kampanjen. Hittills har deras lag lyckats samla ihop drygt 6 500 kronor.
 
– Det har blivit större än vad vi trodde vilket är väldigt roligt. Nu känns det inte omöjligt att vi skulle kunna nå upp till 10 000 kronor, det är ju ändå två veckor kvar av november, säger Marcus.
Vännerna pratade om att delta i Movember redan i fjol men i år tog de beslutet att anta utmaningen på riktigt och registrerade laget ”Mofasas” på movember.com. Fredagen den 31 oktober tog killarna första steget och rakade bort all hårväxt i ansiktet.
– Det var riktigt konstigt att vara helt slätrakad, det var många år sedan sist, säger Patrick.
Nu har de odlat sin mustasch i 19 dagar och drygt 1,5 vecka återstår innan kampanjen är avslutad. Syftet med Movember är att uppmärksamma och samla in pengar till förmån för kampen mot testikel- och prostatacancer.
– Det här är för vårt eget bästa, det är viktigt att prostatacancer uppmärksammas, säger Jesper.
– Genom utmaningen har vi själva även blivit mer pålästa, säger Marcus.
Hittills har killarnas lag Mofasas samlat in drygt 6 500 kronor.
– Vi började med att donera en slant själva. Sedan har vi uppmanat vänner och familj, genom bland annat Facebook och Instagram, att sponsra vårt lag, säger Jimmy.
Donationerna som laget får in går till Movembers forskningsprogram om prostata- och testikelcancer. Även om pengarna är en viktig del är en ökad medvetenhet minst lika viktigt.
– Mustaschen blir en snackis och många man träffar ställer frågan om man är med i Movember, säger Patrick.
Halmstadkillarnas egen paroll under kampanjen är ”många muschar små” och de hoppas kunna värva fler medlemmar och donationer innan november är över.
– Det är inte för sent att haka på, säger Jesper.
Vännerna har redan bestämt sig för att anta utmaningen nästa år.
– Det känns givet att fortsätta, det är en kul grej för en bra sak, säger Jimmy.
 
Fotnot: På movember.com kan du läsa mer om kampanjen. Vill du stötta eller blir medlem i Halmstadlaget Mofasas kan du gå in på http://moteam.co/mofasas
 

Publicerad 19 November 2014 11:00