Den tillfälliga toaletten kommer att stå kvar tills förvaltningarna hittat en långsiktig lösning. Förskollärare Erik Hedström med elever.

Den tillfälliga toaletten kommer att stå kvar tills förvaltningarna hittat en långsiktig lösning. Förskollärare Erik Hedström med elever.

Nödläge för nödiga uteförskoleelever

Av
Anna Fröjd

PILDAMMSPARKEN. Uteförskolan Stock och Sten i Pildammsparken kan vara hotad. De tillfälliga byggloven går ut vid årsskiftet och nu kan nya toalettbyggnader försvåra för en förlängning. Det oroar föräldrar.

I 15 år har uteförskolan Stock och Sten bedrivit sin verksamhet i Pildammsparken. De närmare 100 förskoleeleverna har sin pedagogiska verksamhet utomhus oavsett väder.
Men galon och allväderstövlar skyddar inte mot kommunala beslut. Eftersom förskolan bedrivs på mark, där detaljplanen bestämmer att all bebyggelse ska vara allmän, kan förskoleförvaltningen inte själva bygga nödvändiga faciliteter. Därför är de utelämnade till de allmänna toaletter som Malmö stad erbjuder i parken.

Spolar nya planerna

Toaletten som länge nyttjats vid Tallriken har dömts ut av gatukontoret och en ny toalett skulle ersätta den.
– Tegelbyggnaden är dålig och uppfyller inte dagens krav. I väntan på en ny toalett har förskolan fått nyttja de fem toaletterna, förklarar Agneta Sallhed Canneroth, enhetschef på gatukontoret.
Förskolan har i nästan två år haft egen nyckel för att kunna lämna skötbord och blöjor i utrymmet. Men för ett par veckor sedan stängde gatukontoret den gamla toaletten.
När ritningen på en ny toalett kom fanns endast två toaletter reserverade för de två förskoleavdelningarna Stubben och Vindskyddets nästan femtio elever och personal. Därför har både rivningsbeslut och bygglov nu överklagats.
– Förvaltningarna har inte varit helt tydliga gentemot varandra med vilka behov vi har, säger Louise Skepp, projektsamordnare på förskoleförvaltningen, Malmö stad.

Föräldrar oroliga

Ida Sundberg har barn på förskolan och är engagerad i föräldrarådet. Hon tror att ett sämre toalettutbud kan hota förskolans möjligheter att få förlängt bygglov.
Avdelning Gula huset är redan på väg att avvecklats sedan det blivit problem med bygglov för nya vindskydd i närheten av Margaretapaviljongen, just med anledning av toalettbristen där.
– Den bygglovsprocessen står stilla för att det inte uppfyller kraven på antal toaletter och rinnande vatten.Toaletterna på Margaretapaviljongen räcker inte, de är till för allmänheten, säger Louise Skepp.
– Det är lätt att bli lite konspiratorisk men känslan är att gatukontoret försöker trycka undan skolan utan att ett beslut har tagits, säger Ida Sundberg.
Agneta Sallhed Canneroth blev förvånad över föräldrarnas starka reaktioner. Enligt henne är förskolan inte hotad.
– Gatukontoret är inte emot att ha förskola i parken. De bidrar med liv och rörelse men kraven på förskolan har ökat, säger Agneta Sallhed Canneroth.

Söker lösning

Toalettbygget har satt hela förskolans framtid i gungning. Och skulle förskolan förvinna tror Ida Sundberg att det är många föräldrar som överväger att flytta från stan.
– Det är ett väldigt aktivt val att ha sina barn där. Det är ett sätt att bli bekväm med att bo i lägenhet, säger hon.
– Problemet är att det startades av idealister och sedan dess har kraven ändrats. För att garantera god arbetsmiljö krävs till exempel höj- och sänkbart skötbord. Vi kan inte bygga en toalett åt förskolan men de får gärna utnyttja de vi bygger, säger Agneta Sallhed Canneroth.
Imorgon kommer förskoleförvaltningen och gatukontorets högsta representanter ha möte om förskolans framtid och möjligheterna för en detaljplanändring ska diskuteras.

Publicerad 19 November 2014 17:00