Representanter från Ahmadiyyaförsamlingen i Malmö framför moskébygget på Elisedal.

Representanter från Ahmadiyyaförsamlingen i Malmö framför moskébygget på Elisedal. "Vi hoppas att vår kalif, Khalifatul Masih V, är här på invigningen nästa år", säger Kareem Lone, Malmöförsamlingens presstalesman, längst till vänster på bilden. Övriga är Rafi Ahmad, iförd hjälm, Tahir Hayat, imam, samt Daud Khan, ordförande i Malmöförsamlingen. (Kalifatul Masih V leder Ahmadiyya över hela världen från London.)Foto: Markus Celander

Moskén vid Jägersro börjar ta form

Malmös ahmadi-muslimer ser fram emot invigning nästa sommar

Av
Markus Celander

Markus Celander

ELISEDAL. Efter 15 års väntan ser Ahmadiyyaförsamlingen i Malmö fram emot att få inviga sin moské nästa sommar.
– Alla är välkomna hit för möten med ömsesidig respekt, säger Kareem Lone, församlingens presstalesman.

Sedan 1986 använder sig Ahmadiyyaförsamlingen i Malmö av en stor villa på Klågerupsvägen som samlingsplats och moské.

– Vår imam, Tahir Hayat, bor här med sin familj på övervåningen. I den stora salen på entréplan håller männen bön, vilket kvinnor och barn gör på källarplan, berättar Kareem Lone.

De är för närvarande 300 medlemmar i Malmö. Moskén i tre plan som nu byggs på Elisedal vid Jägersro ska ha plats för 600 bedjande samtidigt – församlingen växer, förklarar Kareem Lone.

Ahmadiyya skiljer sig inte från övriga islam när det gäller gudstjänstordning eller den grundläggande synen på hur samhället ska vara beskaffat.

Att deras inriktning upplevs som kontroversiell bland övriga muslimer beror på Ahmadi-muslimernas syn på Messias, även kallad imam Mahdi.

– Alla andra muslimer väntar på Messias, men inte vi, för han har redan kommit, säger Kareem Lone.

Fred tar tid

Han syftar på Mirza Ghulam Ahmad, en man som föddes år 1835 i en liten indisk by.

Han kom till jorden som Messias för att skapa fred och bringa kärlek genom att påminna människorna om den sanna, ursprungliga islam, förklarar Daud Khan, den unge ordföranden för Malmöförsamlingen.

– Vi har inte lagt till eller tagit bort något från islam, understryker han.

Så värst fredlig har väl jorden inte blivit sedan Mirza Ghulam Ahmad dog 1908?
– Messias kommer inte ned från himlen och skapar islams seger och fred över en natt. Det tar tid att sprida kärleksbudskapet, och det är det vi håller på med nu, säger Daud Khan.

Men de har starka krafter emot sig, för med tiden har islam kommit att förvrängas i olika traditioner och kulturella kontexter och utnyttjas av politiska och ekonomiska motiv, menar han – extrema blasfemilagar och våldsamma rörelser som Boko Haram, Al Shaabab, Al Ouaida och Islamiska Staten är bara några exempel.

Betalar själva

Ahmadiyyaförsamlingen i Malmö vinner nya medlemmar genom att dela ut broschyrer och medverka i ekumeniska sammanhang.

Med den stora exponering och uppmärksamhet som deras nya stora moské vid Jägersro kommer att ge hoppas de vinna ännu fler trosfränder.

Men vägen till den egna moskén har varit lång – redan 1999 ansökte församlingen för första gången hos kommunen om att få köpa mark för att bygga moskén.

Kommunen har aldrig ställt sig negativ, men det har tagit tid att hitta lämplig plats, och den byråkratiska processen i sådana här ärenden tar tid, konstaterar Kareem Lone.

– Till slut blev det Elisedal, och vi är jättenöjda. Läget är bra, på en höjd vid Yttre ringvägen.

Någon exakt summa på hur mycket moskén kommer att kosta vågar han inte uppge nu, men han uppskattar att det kommer att röra sig om några tiotals miljoner kronor.

Församlingen bekostar moskébygget genom insamlingar från de cirka 1000 medlemmarna i Sverige.

– Vi söker aldrig bidrag från staten, säger Kareem Lone.


FAKTA. Ahmadiyyamoskén vid Jägersro blir Ahmadiyyas andra i Sverige. Redan 1975 byggdes den första, i Göteborg.

Moskén vid Jägersro blir i tre våningar på sammanlagt 1400 kvadratmeter, med en minaret på 25 meter. Fasaden blir i rosarött tegel och kupolen i rostfritt stål.


På den 5000 kvadratmeter stora tomten byggs även en sidobyggnad med reception, samt en multihall för barn.

null

Publicerad 19 November 2014 14:00