Mattias Jönsson ?och Jimmy Wennberg är ansvariga för Hurricane combat arts academy Sverige i Staffanstorp. ?Foto: Andreas Holm

Mattias Jönsson ?och Jimmy Wennberg är ansvariga för Hurricane combat arts academy Sverige i Staffanstorp. ?Foto: Andreas Holm

Enda klubben i Sverige

STAFFANSTORP/KAMPSPORT. De har hållit sig lite i skymundan sedan starten i mars förra året. Men nu har Hurricane combat arts academy Sverige byggt upp en stomme och känner sig säkrare att utöka sin verksamhet.

– Vi har velat bygga upp en grupp som känner sig säkrare på vad de gör och som kan vara ett stöd för oss instruktörer att hjälpa nybörjare. Samtidigt har det varit oklart med lokal men nu vet vi att vi kan stanna här i källarlokalen vid polishuset och kan börja satsa lite mer, förklarar Jimmy Wennberg, huvud
instruktör i Hurricane combat arts academy Sverige.

Tillsammans med assisterande instruktören
Mattias Jönsson håller de pass i MMA och självförsvarssystemet Hurricane, en hybridart mellan olika kampsportssystem, som utvecklades i USA under 1990-talet.

Träffade grundaren

Jimmy Wennberg hittade Hurricane när han var på resa i USA och träffade grundaren Frank Monsalve i Las Vegas.
– Jag fastnade direkt och åkte tillbaka dit flera gånger för att träna och bjöd hit Frank till Sverige. Det (Hurricane) är väldigt populärt i delstaten Nevada bland främst militärer och poliser, berättar Jimmy.
2013 blev klubben godkänd att starta en förgrening till den USA-baserade klubben och är den enda Hurricaneklubben i Sverige. I år genomgick Jimmy även en utbildning inom MMA och är godkänd instruktör av MMA-förbundet. Klubben i Staffanstorp har därför både MMA och självförsvarssystemet Hurricane på sitt träningsschema.
– Vi är 25 medlemmar, har ungefär mellan åtta till tretton personer varje träning och hälften av våra medlemmar är tjejer, säger Mattias Jönsson, som bland annat ansvarar för klubbens självförsvarsträning.För hela familjen

Det allt stigande intresset gör att klubben nu vill införa fler klasser.
– Min förhoppning är att hela familjen ska kunna träna här. Det ligger i tiden för kampsporten i stort. Något som är populärt just nu är barn-MMA, där man leker fram träningen och jobbar mycket med barnpedagogiken, säger Jimmy.
Det finns även en tävlingsgrupp där några av klubbens medlemmar gör tävlingsdebut i combat-MMA (slag/sparkar mot kroppen och brottning men ingen kontakt med ansiktet, reds. anm) i februari.
– Vill man prova på är det bara att komma ner och testa. Vi har låneskydd, mitsar, och har otroligt roligt på våra träningar, säger Mattias Jönsson.
Hurricanes grundare Frank Monsalve kommer för övrigt till Sverige denna vecka för att hålla i ett par träningspass. På lördag den 22 november bjuder klubben in till seminarium med Monsalve. Anmälan kan göras via klubbens Facebooksida.

Publicerad 18 November 2014 10:00