Maria Nyman-Nilsson, landskapsarkitekt på Fredriksdals museer och trädgårdar, välkomnar nya äppelsorter.

Maria Nyman-Nilsson, landskapsarkitekt på Fredriksdals museer och trädgårdar, välkomnar nya äppelsorter.

Nya äpplen landar i svenska trädgårdar

Av
Ida Asplund Ådahl

NORDVÄSTRA SKÅNE/BOSTAD. Nu är de här – Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke – fyra nya äpplesorter. Och bakom förädlingsprocessen ligger digert arbete.
– Förr kom det nya äpplesorter kanske vart tjugonde år, säger Maria Nyman-Nilsson, landskapsarkitekt på Fredriksdals museer och trädgårdar.
Fyra nya, svenska äpplesorter har nyligen släppts från SLU Balsgård och har blivit virusrensade, namngivna, förökade och registrerade hos Jordbruksverket. Ett begränsat antal träd kommer att finnas i plantskolorna redan 2014 men 2015 ska det finnas träd så att det räcker till alla som vill prova någon av de nya sorterna Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke enligt SLU Balsgård. Men fruktförädlingen är inget som sker över en natt, enligt Maria Nyman-Nilsson.
– Man utgår från någon redan befintlig äpplesort av god kvalitet som Aroma eller Discovery. Sedan tittar man på om det finns andra fruktsorter med bra egenskaper som exempelvis bra sjukdomsresisten. Sedan korsas dessa fruktsorter med varandra.

Satsas lite

Men det är först efter fyra-fem år som fröplantorna på SLU Balsgård börjar producera frukt. Då skördas de för test av smak, konsistens, och lagringsbarhet. De bästa fröplantorna förökas sedan och fyra träd sätts ut i observationsförsök. De utvalda sorterna provodlas sedan ute i plantskolorna.
Och enligt Maria Nyman-Nilsson är det en långsam process där det kan ta tjugo år att ta fram en ny sort.
– Det finns inga pengar i fruktförädling för trädgård direkt. Tillskillnad från lantbrukets odlade grödor, där det finns större volymer och mycket mer pengar för förädling och mer vinstmöjligheter.

”Behövs nya sorter”

Men landskapsarkitekten menar att det är synd att det inte satsas på fruktförädling mer.
– Det behövs nya sorter för det nordiska klimatet, säger hon.
Hon menar att frukten i vårt klimat i regel blir bättre i smakkvaliteten med vårt nordiska klimat med långa, ljusa och svala sommarnätter.
De nya sorterna Agnes, Trulsa, Lovisa och Folke kommer enligt landskapsarkitekten att lämpa sig främst för hemmaodlare, men Folke kan kanske komma att ses hos yrkesodlarna. Sorterna har olika smakegenskaper och trender finns det i fruktsmak, enligt Maria Nyman-Nilsson.
– Jag tror att många efterfrågar syrligare, krispigare och saftigare frukt, säger hon och avslutar;
– Det är jättetrevligt att det har kommit nya sorter.

Publicerad 17 November 2014 09:30