Läsning ses i Eslövs kommun som den viktigaste faktorn för att nå bättre skolresultat. Foto: Mostphotos

Läsning ses i Eslövs kommun som den viktigaste faktorn för att nå bättre skolresultat. Foto: Mostphotos

Författare ska öka läslustan

ESLÖV. Under hösten får Eslövs elever besök av författare. Det är Måns Gahrton, Per Nilsson och Taliah Pollack som berättar om sitt författarskap. Besöken är en del av Eslövs skolsatsning på läsning.

Elever i årskurs 8 träffade ungdomsförfattaren Per Nilsson i föra veckan. Den här veckan och de två följande besöks femmorna av Taliah Pollack. I december blir det en storsamling av kommunens tvåor i Bian för att träffa Måns Gahrton. I höst satsar Eslövs kommun nämligen på författarbesök för skolelever.
– Vi satsar på läsningen för att nå ännu högre mål i skolan. Vi ser läsningen som den viktigaste faktorn för att nå ännu bättre resultat i skolan, säger Lena Planken, avdelningschef för grundskolan i Eslöv.

Författarbesök ökar läsintresset och stimulerar läsningen, inte minst av skönlitteratur, menar hon.
– Att läsa mer skönlitteratur är viktigt. Förr kom läslusta av sig själv, nu måste man jobba med den.
Flera låg- och mellanstadieskolor i Eslövs kommun jobbar enligt projektet En läsande klass, initierad av barnförfattaren Martin Widmark. Projektets målsättning är att under fem år öka barn och ungdomars läsförmåga bland annat genom att arbeta med läsförståelse i skolan.

Vara med i Läslyftet

Eslövs kommun satsar även på kompetensutveckling av rektorer och lärare samt hoppas att Eslöv kan vara med i det Läslyftet nästa år. Läslyftet är en fortbildning för lärare som bygger på kollegialt lärande

Förbereder sig

Inför författarbesöken förbereder sig eleverna genom att läsa något av författarna.
– Författarbesöken betyder mycket för oss. Det är så viktigt med kultur i skolan. Man kan göra lektionerna så lustfyllda med hjälp av kulturen, säger barnkultursekreterare Tine Billing.

Publicerad 17 November 2014 11:55