Amalia Nelson och Mattias Skog har startat Julklappshjälpen i Klippans kommun. Responsen har varit enorm. ”Det ger hopp när människor hjälps åt. Det är jättevackert och bådar gott för framtiden” tycker Amalia.Foto: Diana Larsson

Amalia Nelson och Mattias Skog har startat Julklappshjälpen i Klippans kommun. Responsen har varit enorm. ”Det ger hopp när människor hjälps åt. Det är jättevackert och bådar gott för framtiden” tycker Amalia.Foto: Diana Larsson

De vill ge alla barn rätt till julklappar

KLIPPAN. Frågar du ett barn vad som är roligast på julen blir svaret utan tvekan – julklapparna! Trots den svenska välfärden finns det mängder av barn som blir utan julklappar på självaste julafton – pengarna räcker helt enkelt inte till. Vis av egen erfarenhet är detta något småbarnsföräldrarna Amalia Nelson och Mattias Skog vill råda bot på.
– Vi har startat Julklappshjälpen i Klippans kommun och det är fantastiskt vilket gensvar vi fått, säger Amalia och Mattias tillägger:
– Vi som trodde att vi skulle få ligga på och jaga, men nu ser vi människors godhet och vilja att hjälpa till.

Genom Julklappshjälpen vill Amalia och Mattias samla in leksaker och presentkort på saker som bad och bio till barn 0-18 år. Dessa delas sedan ut till de som ansökt om hjälp med julklappar. De samarbetar med socialtjänsten, men också Svenska Kyrkan som har kontakt med familjer som har det tufft. Amalia poängterar att de också vänder sig till de som faller mellan stolarna.
– När jag var ensamstående och föräldraledig med mitt första barn och hade lägstanivån på föräldrapenningen så var det tack vare mitt nätverk som mina jular inte blev mycket fattiga. I dag är jag gift, har precis fått mitt andra barn och bor i villa. Jag vet hur svårt det kan vara och nu vill jag ge tillbaka.

I sökandet efter någonstans att skänka julklappar i Klippan slängde Amalia ut en förfrågan på Facebook. Mattias var snabb med att svara och de fann varandra direkt. De känner inte varandra sedan tidigare, men målet att samla in så många julklappar som möjligt är de ense om.
– Det är kul att läsa alla mejl från folk som vill hjälpa till med allt från att skänka till att slå in julklapparna.

Närmast ska ett utskick gå ut till alla elever i Klippans kommun med information om hur man donerar och ansöker om julklappar.
Julklappshjälpen har tagits emot med öppna armar och tack vare att Treklövern ställer upp med en lokal på Idrottsgatan 4 är det bara att köra på.
– Vi är på plats och tar emot saker på Idrottsgatan den 7/12 klockan 12-15 och den 10/12 klockan 17-20, förklarar Mattias.

Julklappshjälpen har valt att rikta in sig på leksaker, pysselgrejer, lego och andra kul saker. Både nya och prylar som är som nya välkomnas. Klapparna slås in på plats för att kunna hamna i rätt säck med tanke på vem som är mottagaren.
Fotnot: Följ deras arbete på Facebook – sök på Julklappshjälpen Klippan.

Publicerad 17 November 2014 11:15