Dhiin Mohamed är den första som öppnat företag i Svalöv efter att ha fått råd av ett projekt som syftar till att stödja somaliers egna företagande. Svalövs kommun ingår som en av fyra kommuner i det projektet.

Dhiin Mohamed är den första som öppnat företag i Svalöv efter att ha fått råd av ett projekt som syftar till att stödja somaliers egna företagande. Svalövs kommun ingår som en av fyra kommuner i det projektet.

Butik ska ge egen försörjning

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. Svalövs kommun ingår med tre andra kommuner i ett projekt som syftar till att hjälpa människor från Somalia att öppna eget företag. Dhiin Mohamed är den första i Svalöv att öppna en livsmedels- och heminredningsbutik med hjälp av projektet.
– Jag är lycklig när jag öppnar butiken, säger Dhiin Mohamed. 
Hon står och pIockar bland hyllorna i sin butik Zaki på Svalegatan. Här säljer Dhiin Mohamed livsmedel, kläder och heminredning sedan den 5 oktober. Butiken har fått namn efter hennes son. 
Dhiin Mohamed har bott i Svalöv i 4,5 år. Det här är det första riktiga jobb hon haft, förutom olika praktikplatser, berättar hon.
Jag vill inte vara beroende av socialbidrag. Jag vill vara självständig och jobba, säger hon.
Hon har erfarenhet från att jobba i och med butik från sitt hemland Somalia.

Hon är den första somalier som öppnar företag i Svalövs kommun efter att ha har fått rådgivning från projektet Somali Business information center (SBIC).
– Vi är jätteglada att de kommit i gång här med, säger Amina Jama, projektledare på SBIC.
Vad är syftet med projektet?
Att göra det lättare för somalier i regionen att integrera sig i samhället och att hitta vägar till egen försörjning, säger hon.

Hittills har projektet, som också finns i Malmö Stad och i Kristianstads och Eslövs kommuner, hjälpt till att öppna 13 företag.
- Somalierna har ju alltid varit bra på företagande. Det är bara i Sverige det inte gått än, säger Amina Jama.
Det är en bild som delas av Ola Knutsson, flyktingsamordnare på Svalövs kommun som också varit behjälplig i att starta butiken.
I länder som England och Kanada har det gått bättre än i Sverige med integrationen av somaliflyktingar, berättar han.
– Det är så mycket byråkrati här, säger han.
I Svalövs kommun finns det 80 personer från Somalia (varav hälften barn) som har uppehållstillstånd.
Dhiin Mohamed plockar bland några Pepsi Max burkar på en hylla och tittar bort mot några gardiner och mattor i andra änden av butiken.
– Jag hoppas att det går bra, säger hon.

SBIC förlängs ett år i taget. Projektet är ett samarbete mellan Region Skåne, Europeiska socialfonden och de inblandade kommunerna.

Publicerad 17 November 2014 12:00