”Vi ska se över rutinerna. Vi kanske kan koka potatisen i olika omgångar”, säger Ingela Stefansson, här bredvid Lotta Högman från Skogslidens äldreomsorg. Foto: Moa Lundgren

”Vi ska se över rutinerna. Vi kanske kan koka potatisen i olika omgångar”, säger Ingela Stefansson, här bredvid Lotta Högman från Skogslidens äldreomsorg. Foto: Moa Lundgren

Knölig kokning kräver kunskap

Potatisexperiment för kökspersonal i skolor och äldreomsorg

Av
Moa Lundgren

BÅSTAD/ÄNGELHOLM. För torr, för blöt eller för grön. Kokt potatis är en ädel konst med ett skamfilat rykte. Särskilt i kommunens storkök där kökspersonalen nu ska bli stjärnor på att hantera den knöliga knölen.
Mitt i lunchsorlet i Strandängsskolans matsal i Båstad står kökspersonal från skolkök och äldreomsorg i bland annat Ängelholm, Laholm och Båstad och spanar på ett bord med olika varianter på potatishalvor. Med skal, utan skal, torrare och blötare. Under en heldag har potatisexperimenten avlöst varandra tillsammans med föreläsningar om potatissorter och hantering.
– Skolköken har förstört potatisen för en hel generation för att man överkokat den, säger Lars Elofsson på Svensk Potatis som anordnar kursen.

Gör om gör rätt

Med en rejäl djupdykning i den matnyttiga rotfrukten hoppas han nu råda bot på potatisens taskiga rykte.
– Det handlar om okunskap. Man har inte haft förståelse för att det är en levande produkt. Förhoppningen är man blir inspirerad och säger yes, nu ska vi göra på rätt sätt.

Kia Jansson från Munkabobarnens förskola fick lära sig mer om potatis och konsten att koka dem. Foto: Moa Lundgren

Kia Jansson från Munkabobarnens förskola fick lära sig mer om potatis och konsten att koka dem. Foto: Moa Lundgren

Trista minnen

Vid en av bordssidorna står Lotta Högman och Ingela Stefansson som jobbar i köket på Skogslidens äldreomsorg. Inte heller de har några goda minnen från skolårens potatisrätter.
– Det är ju inte jättepositivt. Jag minns de somlite glasaktiga med sega hinnor ovanpå, säger Ingela Stefansson.
Men bland de äldre är den kokta potatisen populär, även om det där också finns en hel del preferenser.
– Vi har haft lite oskalad potatis, men de gamla vill gärna ha skalade, säger Lotta Högman.
Med de nya kunskaperna tror de båda att de kan imponera ytterligare på de äldre.
– Vi brukar förbereda och skala potatisen innan, men nu vet vi att det är viktigt att koka den direkt, säger Ingela Stefansson.

Stor utmaning

Vid ett annat bord sitter personal från Ängelholms skolkök.
– Jag är ingen potatismänniska själv och mina barn äter inte heller potatis, men det är kul att kunna utvecklas lite, säger Kia Jansson, som jobbar i köket på Munkabobarnen och som fått inspiration under dagen.
– Jag tror att jag gör ungefär så som de säger att man ska göra, men nu kanske jag kommer att börja använda fler olika sorters potatis hemma.

Publicerad 16 November 2014 17:00