Jordärtskocksoppa.

Jordärtskocksoppa.

Jordärtskocksoppa

Av
Årstiderna

Det här behöver du:
500 g jordärtskockor
200 g persiljerötter
350 g potatis
1 lök
1/2 dl olja
1/2 dl buljong (se sidan 10) eller vatten
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad, färsk timjan eller salvia
1 1/2 dl vispgrädde
lite citron
eventuellt 100 g bacon

Gör så här:
Hacka lök och sautera den i oljan. Skala jordärtskockorna, persiljerötterna och potatisen, hacka dem grovt. Häll ned dem i pannan med löken och sautera vidare.
Tillsätt buljong eller vatten så att det täcker och till sist kryddor och vitlök.
Koka tills allt är mjukt i cirka 30 minuter. Avlägsna kryddor och lagerblad ur pannan och kör soppan i en mixer. Häll tillbaka soppan i grytan och koka upp. Vispa ned grädde och citronsaft och låt soppan sjuda ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar och servera eventuellt stekta bacontärningar till.

Receptet är ett samarbete mellan Lokaltidningen och Årstiderna.

null

Publicerad 15 November 2014 12:00