Sandra Andersson är tillbaka i Ängelholm igen efter äventyret i Las Vegas. Hon är rankad trea i världen. Foto: Mikael Öhrn

Sandra Andersson är tillbaka i Ängelholm igen efter äventyret i Las Vegas. Hon är rankad trea i världen. Foto: Mikael Öhrn

Förstaplatsen blev en tredjeplats

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

ÄNGELHOLM. Det var nära att Sandra Andersson missade sista chansen att kvala in till finalen i World Bowling Tour. Men hon tog den och väl där vann hon, om nu bara reglerna inte hade varit förändrade.

Spader Dams och Full House Engelholms Sandra Andersson är rankad trea i världen. När finalspelet i World Bowling Tour – där de tre bästa i världen gör upp inför den amerikanska sportkanalen ESPN:s tv-kameror – gick av stapeln i Las Vegas i USA i början av november räckte hon inte riktigt till. Men att vara trea i världen är inte direkt fy skam det heller.
– Jag är jättenöjd med att ha tagit mig tillbaka till finalen. Det är första gången sen 2011. Det är det som har varit mitt mål, säger hon.
Men hon kunde lika gärna ha missat finalspelet. Rankingpoängen i World Tour Bowling räknas över två säsonger och för varje ny deltävling plockas den senaste deltävlingens poäng bort ur rankinglistan. Något som gör att det inte är alldeles lätt att hålla reda på hur man ligger till i rankingen.
– Det är knepigt att hålla reda på. Vi hade räknat fel i början av sommaren, men så fick jag veta innan sista deltävlingen att jag hade chans att gå vidare ändå. Så det var bara att åka till Thailand med en veckas notis, säger den världsvane bowlaren.

”Var annorlunda”

Bowlingen i finalen gick bra för egen del, men spelsystemet hade ändrats och i finalen skulle det bara slås förstaslag. För varje vunnet slag utdelades en poäng, således fanns det till exempel inga extrapoäng att vinna på att slå flera strikes i rad. Tvärtom var en strike lika med noll om motspelaren också hade slagit ner alla käglor.
– Det var annorlunda. Man kan tycka och tänka vad man vill om det, men vi visste ju om det innan.
Det var bara det att någon räknade på det och kom fram till att Ängelholmstjejen skulle ha kommit etta om man hade spelat efter traditionella bowlingregler.
– Det är absolut kul att de testar något nytt för att utveckla spelet, men jag tror inte att man ska ändra själva spelsystemet. Man får ändra på något annat för att bli en OS-sport, för det är väl det som är målet.

Inlett säsongen bra

Till vardags spelar Sandra Andersson bland annat för Spader Dam i damernas elitserie. Säsongen har börjat bra för det unga laget och man skuggar de regerande svenska mästarna Team X-Calibur.
– Det känns som att vi tar ett steg i rätt riktning varje match. Det var längesen jag tyckte det var så här roligt. Fortsätter det så här kan det bli väldigt kul i slutet av säsongen, säger Sandra Andersson som även spelar för Full House Engelholms farmarlag i herrarnas allsvenska.
Även om finalen i World Bowling Tour filmades av amerikanska ESPN, kommer den inte att tv-sändas förrän i januari nästa år.

Publicerad 15 November 2014 04:00