Bråda dagar för Claes Persson. Tiden före jul är hektisk, men kul. Foto: Joel Winqvist/Arkiv

Bråda dagar för Claes Persson. Tiden före jul är hektisk, men kul. Foto: Joel Winqvist/Arkiv

Korven guld värd för Per i Viken

Tog hem fina priser på chark-SM

Hallå där Claes Persson, som driver Per i Viken som nyligen vann tre medaljer på chark-SM.
Hur har ni firat detta?
– Vi har vunnit förr också men det här är ju ett glädjeämne bland personalen, det syns direkt. De blir glada och känner att de gör ett bra jobb. Hela gänget är involverat i det här, men vi har inte hunnit fira det så mycket.
Så ni har inte firat det, till exempel genom att äta en god korv?
– Nej, det har vi faktiskt inte gjort. Jag var i Göteborg och tog emot priset, men vi hade en maskin som gick sönder så jag fick sticka hem mitt i natten. Men det var jätteskoj, jag är glad att få vinna det här.
Hur är det egentligen att tävla i detta?
– Det är alltid svårt med bedömningssporter. Det gäller att ha lite tur när man tävlar. Har man otur är det någon i juryn som inte gillar fänkål, då kan det vara kört. (skratt). Men det är en rolig grej för man ser lite var man står sig i konkurrensen. Man får göra det lite med glimten i ögat också.
Hur upplever du konkurrensen i korvbranschen?
– Det är otroligt många som vill åt platsen i hyllan. Mat är ju sånt som i princip alla är intresserade av. Så det är helt klart konkurrens om att vara med, men det gör ju också att man är på tå varje dag för att behålla platsen. Det går inte att slarva.
Det är snart juletid, hur är den här perioden för er?
– Dessa månaderna nu är tuffa. Vi ska göra 22 ton prinskorvar, som vi knyter för hand. Då är vi tio man som står och knyter. Det är en rolig tid även om svängningarna (mellan perioderna) är lite svåra.
Förresten, när jag intervjuade dig för ett halvår sedan sa du att du åt korv i någon form varje dag. Är det så fortfarande?
– Ja ja, det gör man ju! Varje morgon klockan halv sju äter vi korv med bröd, och 75 procent av dagarna är jag med och äter. Sedan så röker vi ju korv på helgerna, då skär, biter och smakar man. Man är ju glad för korv.

Publicerad 14 November 2014 07:00