Papporna som har samlats på Familjecentralen Söder är eniga om att tid med barnen är viktiga.

Papporna som har samlats på Familjecentralen Söder är eniga om att tid med barnen är viktiga.

”Amning och ekonomi styr”

Men föräldralediga helsingborgspappor ser ändå vinst med ledighet

HELSINGBORG. I förra veckan skrev vi om att Helsingborgspappor är dåliga på att ta ut föräldraledighet. Men när Lokaltidningen pratar med föräldralediga pappor är vikten av relationsbyggande med barnen viktigast, även fast det många gången är ekonomin som avgör hur ledigheten fördelas.

På torsdagseftermiddagen har tre pappor och en blivande pappa samlats på Familjecentralen Söder. Förutom att allt från snus till förlossning diskuteras berörs även ämnet föräldraledighet. Mattias Lundberg är där med barnen Vera, 2 år och Ebbot, 7 månader. För honom har det varit viktigt att vara hemma med barnen.
– Hos oss blir det lite speciellt, eftersom jag jobbar skift. Därför har jag inte behövt ta ut så många dagar, eftersom jag ofta är hemma på dagarna med barnen. Men jag skulle gärna vara ledig hälften av tiden, eller varför inte mer, säger han och ler.

Vill stärka band

I öppna förskolans pappagruppen som träffas en gång i veckan är man överrens om att det är viktigt att få tid med barnen och att relationsbyggandet är viktigt. Men två faktorer – amning och ekonomi – är anledningar till att man kanske inte är hemma med barnen så mycket som man vill, menar papporna.
– Fungerar det med amningen så är det ju inte konstigt att mamman är hemma längre. Enda nackdelen med det är att man relationen till barnet inte blir lika nära som mellan mamman och barnet under den tiden, resonerar Ulf Korpela som är på Familjecentralen Söder med sonen Nikolai.
Men Daniel Reineborn väljer att inte se det som någon nackdel.
– Det är bra att mamman och barnet knyter en så nära relation snabbt. Jag tänker lite att pappan och barnet kan ta igen det sen.
För alla papporna i pappagruppen menar att det är viktigt med ledigheten för att stärka relationen till barnen. Ulf Korpela menar att det för honom är viktigt att vara med i barnen alla faser och se deras utveckling.
– Den här tiden är den roligaste, jag vill kunna vara med om småbarnsperioden, säger Mattias Lundberg, som under föräldraledigheten med dottern Vera kunde se att hon blev väldigt mycket ”pappig” precis som hon blev ”mammig” under mammans ledighet.
– Men det blev ju bra på båda hållen. Jag tror det är viktigt för barnen att komma både mamman och pappan nära från tidig ålder, konstaterar han.

”Dåliga siffror”

Men att helsingborgspappor, enligt siffror från TCO, bara tog ut 20 procent av föräldraledigheten i fjol tycker Ulf Korpela är dåligt.
– Det är förvånansvärt dåliga siffror. Man borde ta chansen att vara med sina barn, säger han.
Och Daniel Reineborn håller med.
– Vi har ett fint föräldraförsäkringssystem i Sverige så det är lätt att vara hemma, säger han.
Men i pappornas resonemang framkommer att ekonomin är en stor orsak till att pappor inte stannar hemma så länge.
– Ofta är det ju så att mannen tjänar mest. Då blir det lätt att kvinnan stannar hemma längre, säger Ulf Korpela.
– Men egentligen är det kanske inte så konstigt. Ekonomin går hand i hand med barnets och familjens trygghet. Men det är klart man önskar att fler fäder var hemma, säger Elias Sheik Strömberg som ska bli pappa i slutet av månaden.
För honom dök tankarna om föräldraledighet upp tidigt.
– Vi har pratat om det sedan några månader tillbaka. Man vill ju att barnet ska få en bra start och det är viktigt att fundera över hur det kommer att se ut både ekonomiskt och med tiden med barnet, säger han.
Men pappagruppen är överrens om att man önskar att fler fäder tog ledigt med sina barn. För att få fler att göra det menar Ulf Korpela att systemet skulle tillåta bibehållen lön.
– Som det ser ut nu får man ut 80 procent av lönen i föräldrapenning. Hade man fått 100 procent kanske det hade lockat fler, säger han.
– För mig är det en självklar grej att dela på ansvaret och att prata om fördelat ansvar kanske gör att fler lockas till pappaledighet.
– Det handlar om amning och ekonomi. Tyvärr är det väl så i många fall, säger Mattias Lundberg.

Publicerad 13 November 2014 10:00