Landskronamän sämst i Skåne på att ta ut föräldraledighet

Av
Per Eeg-Olofsson

FÖRÄLDRALEDIGHET. Pappor i Landskrona är sämst i Skåne på att ta ut föräldraledighetsdagar. Det visar en kartläggning som fackförbundet TCO gjort för 2013. Men det är inte bara i Landskrona som män tar ut en liten andel av dagarna– i snitt tar svenska pappor bara ut runt en fjärdedel av dem.
24,8 procent, så stor andel av föräldradagarna tog pappor i Sverige ut i snitt under förra året. I Landskrona är motsvarade siffra 19,1 procent, knappt en femtedel, vilket är lägsta andelen bland de 33 skånska kommunerna. Bäst i Skåne är Lommas pappor som tog ut 29,6 procent av dagarna.
TCO har rankat alla landets 290 kommuner efter pappornas föräldraledighetsuttag, på förstaplats hamnar Bjurholms kommun i Västerbottens län med 34,2 procent och på sista plats hamnar Eda kommun i Värmlands län med 15,2 procent. Landskrona hamnar mot slutet av listan på plats 277.
Att införa en tredje vikt månad med föräldrapeng för vardera föräldern har varit ett vallöfte för den nya regeringen och kommer sannolikt som ett förslag i riksdagen. Går det igenom så kommer den införas från den 1 januari 2016.
Det är något som TCO:s ordförande Eva Nordmark välkomnar:
– Vi hoppas att det får ett brett stöd i riksdagen. Förslaget skulle leda till att fler pappor skulle ta ut längre föräldraledighet, säger hon.
– En tredje pappamånad är att första steg mot att kvinnorna får samma möjligheter i arbetslivet som männen.

Vi frågar: Hur gör ni med föräldradagarna i din familj? Vad tycker du om regeringens förslag att öronmärka en tredje månad för vardera föräldern?

Tobias Lorek med dottern Leyna:
?– Vi är väl inte så representativa sett till statistiken. Tanken var först att vi skulle ta ut 50-50. Men när min sambo varit ledig sju dagar i veckan med full ersättning så insåg vi snabbt att det blev bättre om jag tar ut fem dagar i veckan. Också har hon tagit ut två månder extra, så det har inte riktigt blivit 50-50 ändå.
?
?– I teorin är det väl bra med en tredje öronmärkt månad för vardera förälder, för att pappor ska var mer med sina barn, men jag gillar det inte. Sådant måste komma av fri vilja och inte statligt tvång. Det kan vara så att en pappa helt enkelt inte vill vara föräldraledig och då ska man inte tvinga ihop honom och barnet, det tror jag inte blir bra.

Publicerad 12 November 2014 08:00