Så här såg det ut vid årets start. Längst ut på kanterna Andreas Gartmyr och Simon Wikstrand.Foto: Lisa Wikstrand

Så här såg det ut vid årets start. Längst ut på kanterna Andreas Gartmyr och Simon Wikstrand.Foto: Lisa Wikstrand

Nedräkningen till 2015 igång

Ännu fler löpare väntas till Helsingborg Marathon

Av
Mikael Öhrn

HELSINGBORG. Inget mindre än succé debutåret. Nu går startskottet för Helsingborg Marathon 2015. Och det med fler löpare.

Natten mellan den 15 och 16 november öppnar årets anmälan till Helsingborg Marathon. Prognosen pekar på ett ännu större arrangemang omgång två.
– Det kommer att bli fler än förra året, men vi har inte satt någon siffra än. Det handlar om att behålla kvalitén i loppet också, så att vi känner att banan klarar av det, säger Simon Wikstrand, intiativtagare till Helsingborg Marathon tillsammans med Andreas Gartmyr.
Och det gäller att vara tidigt ute om man vill försäkra sig om en plats i just maran.
– Man bör nog vara hyggligt tidigt ute. Förra året var det många som anmälde sig tidigt. Fram till jul och januari kommer det nog att gå fort. Har man maran som årsmål ska man nog passa på direkt.

Är förberedda

Och man är redo för att det kan bli en rejäl anstormning.
– Vi har förberett för en viss belastning när vi öppnar. Det kan nog smälla till rejält.
Att anmälan öppnar upp kring midnatt en lördag har sina förklaringar.
– Det finns en annan kultur bland löpare idag. Man ska vara in och anmäla sig först. Sen skojar folk till det, dricker öl och antar utmaningar. Vi såg till exempel under nyårsafton att det blev några stycken efter varandra. Det har blivit en grej att folk gillar att sitta uppe och vänta, säger Simon Wikstrand och berättar att man ska kunna följa utvecklingen på hemsidan, men framför allt på Facebook.
Banan i sig kräver inga ändringar, men när det gäller kringarrangemangen kommer arrangörerna att se över vad som kan bli bättre.

Mer för publiken

Dels handlar det om växlingsstationerna i stafetten, dels handlar det om vad som sker sidan om banan.
– Vi vill ha mer musik vid banan och fler hot sports. Vi kommer att jobba hårt för att addera upplevelse, säger Simon Wikstrand och fortsätter:
– I år hade vi hot spots vid Helsingborg Arena, Fredriksdal och Pålsjö slott. Sen var det lite hot sports som växte fram, som vi inte hade räknat med. I Råå var det stort tryck och många boende som hade gått ut. Likadant i Laröd, som vi inte heller hade räknat med. Det ska bli en häftig upplevelse även för publiken.
Nästa års marathon går av stapeln den 12/9.

Publicerad 11 November 2014 05:00