Efter degraderingen till division 1 södra riktar BoIS blicken inåt. Fler resurser kommer att läggas på ungdomsverksamheten och en utökad scouting. Foto: Arkiv/Mikael Öhrn

Efter degraderingen till division 1 södra riktar BoIS blicken inåt. Fler resurser kommer att läggas på ungdomsverksamheten och en utökad scouting. Foto: Arkiv/Mikael Öhrn

Receptet som ska ta BoIS tillbaka

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Fler resurser till ungdomssidan och en utökad scoutingverksamhet i närområdet är två av huvudingredienserna i det recept som ska ta BoIS tillbaka till eliten. 

Efter en höst på dubbla stolar kan Patrik Johansson nu helt kliva in i sin roll som sport- och klubbchef. Degraderingen till ettan innebär så klart minskade intäkter, såväl från FotbollFörbundet, som från publik och sponsorer. Men det ska inte sätta stopp för BoIS återtåg.
– Vi ska sätta ihop en så slagkraftig organisation som möjligt, det går inte att bromsa sig till framgång. Men man kan inte heller skapa en framgång utan en ekonomi i balans. Det är den ekvationen jag ska få ihop, säger han.

Satsa på eget

BoIS budgeterar aldrig med spelarförsäljningar, men det är förstås ändå någonstans till sådana man nu sätter hoppet för att få in mer pengar. Framför allt Erik Andersson har tilldragit sig intresse från både inhemska och utländska klubbar. Mittfältaren är därmed ett lysande exempel på den historiska väg som BoIS nu vill staka in på.
– Om man tittar historiskt sett tio till femton år tillbaka är de spelare som har inneburit försäljning, spelare som har gått hela vägen via grannklubbar och BoIS och vidare. Då måste man någonstans se att om man vill ha en ekonomi som är utöver en ekonomi i balans, är det spelare som vi själv har fostrat som genererar försäljning. Då vore det dumt att inte skjuta in fler resurser på U-sidan.
I en del av den satsningen att åter igen bli en talangfabrik ingår det relativt färska samarbete som BoIS har inlett med danska Bröndby.
– Det är ett samarbete som är koncentrerat kring åldersgruppen 10-15 år och handlar om ett utbyte där de är hos oss ett antal gånger per år med en av deras heltidsanställda tränare och jobbar i det här åldersspannet. Sen erbjuder de en del utbildning och en del input.
En annan förändring som kan bli av stor vikt är att Bernt ”Linkan” Lindgren numera arbetar som scout för klubben.
– Han har varit runt sen i somras och sett många matcher, framför allt i division ett, två och tre i Skåne. Jag hoppas att det kan vara en utveckling för oss i vårt arbete att hitta nya spelare i framtiden, säger Patrik Johansson och poängterar att en mixad trupp är att föredra.
– Det är klart att för att vara duktig på att ta fram duktiga spelare måste du ha en ryggrad med erfarna spelare som är kulturbärare.

Ny tränare på gång

När det gäller ny tränare har det, enligt uppgifter till Lokaltidningen, funnits intresse för danska Lyngbys danska tränare Jack Majgaard Jensen, tidigare i Lunds BK, samt Jonas Ejdevall, FC Rosengårds tidigare damallsvenska tränare som nu är assisterande tränare till Jensen. Men i och med degraderingen ska detta tränarspår inte längre vara aktuellt.
– Jag har respekt för det arbete de har gjort, men de är inte aktuella för oss 2015, säger Patrik Johansson.
Just Danmarksspåret är för övrigt inte kallt.
– Kontakter som jag har byggt upp i Danmark gör att jag kan få mycket stöd och hjälp om jag skulle vara intresserad av spelare som finns där inne. Det finns folk vi kan ställa frågorna till och få bra svar. Historiskt sett har Landskrona BoIS haft många danska spelare, och som har gjort bra ifrån sig, säger Patrik Johansson men utan att nämna även möjligheten till att finna BoIS nya tränare i grannlandet.
Klart är det däremot att man kommer att ha klart med en ny tränare väldigt snart.
– Vi hade gärna sett att det är klart här inom två veckor, och det kan finnas en möjlighet till att det är så också, avslutar Patrik Johansson.

Publicerad 10 November 2014 09:20