Vann barnens röst från fängelset

Av
moa.lundgren@lokaltidningen.se

LAHOLM. Som liten lärde hon sig att kämpa. Som vuxen fortsätter hon sin kamp. Indira Ranamagar nominerades till barnens fredspris för sitt arbete med barnen till nepalesiska fångar. I veckan som gick besökte hon Laholm.
– Jag vet hur det är att vara hungrig. Jag har alltid tänkt på varför det är så stora skillnader, säger hon.
Indira Ranamagar växte upp i en fattig nepalesisk by. Hon var yngst av tio syskon i en familj där mat och pengar inte var något självklart.
– Mitt liv var svårt. Min största dröm var att jag skulle kunna hjälpa andra.

Fattiga utnyttjas

I år står hon som en av tre nominerade till barnens fredpris, Worlds Childrens Prize, framröstad av runt sju miljoner barn världen över. Hemma i Nepal arbetar hon för barn med fängslade föräldrar.
– Ingen föds kriminell, men de här barnen blir gatubarn, de lever på gatan och blir utnyttjade och stigmatiserade. De här barnen är mer sårbara, omgivningen gör att det blir så.
I Nepal driver hon tre barnhem och två skolor.
– Om du är fattig så blir du ofta utnyttjad för att begå brott. Jag vill att barnen ska förstå sitt eget värde. Många tittar ner på folk som har det sämre. Jag gillar inte det.

Laholmselever lyssnar

Efter utmärkelsen har hon rest till flera länder för att prata om sin kamp för barnens rättigheter. I Laholm pratade hon bland annat för elever på Osbecksgymnasiet.
– Om alla skulle få utbildning en timme om dagen i hur andra människor har det så skulle världen vara enklare att förändra. I Sverige är många väldigt privilegierade, men det är också viktigt att förstå hur resten av världen ser ut. Allt går inte att läsa i en bok.
Även om hon gillar att sprida sitt budskap, trivs hon bäst med att arbeta med barnen.
.– De är mitt bevis för att det blir bra om vi satsar på barnen. Mycket handlar om vilken miljö barnen växer upp i. Kriminalitet och våld gör människor grymma.
Känns det aldrig hopplöst att försöka bekämpa fattigdomen?
– Nej, jag ser möjligheter i det jag gör. Jag ser vad jag bidrar med, de små sakerna. Det är min styrka.

Publicerad 08 November 2014 10:00