För första gången fick Erik Andersson stå högst på pallen i AsfaltCup och RS-DM (södra distriktet). Foto: Andreas Holm

För första gången fick Erik Andersson stå högst på pallen i AsfaltCup och RS-DM (södra distriktet). Foto: Andreas Holm

Han är ny mästare på asfalt

RALLYSPORT. Efter ett 26 år långt uppehåll från motorsporten blev suget allt för stort. Sju år efter comebacken kammade Hörbyföraren Erik Andersson, 57, hem segern i RS-DM, Asfaltcup och Gubbaklassen.


– Det har varit en stolpe in i år, de små marginalerna har varit på min sida, säger Erik Andersson och bränner av ett stort leende.
Med sin hemmabyggda Volvo 240 besegrade Erik Eslövsföraren Mats ”asfaltskungen” Andersson, i årets rallysäsong på asfalt. Etta i RS-DM (södra distriktet D1-klass), etta i Asfaltcup och i topp i samma tävlings Gubbaklass.
– Jag blev totalsjua i fjor, tvåa i D1-klassen (Volvo original, reds anm.), och fick epitetet den eviga tvåan. I år vann jag med en poäng, förklarar Erik Andersson.

Började i Eslöv

Han började sin rallykarriär i Eslövs MK på 1970-talet. Då gällde grus. Några år inpå 70-talet bytte Erik klubb till SMK Hörby, pendlade mellan hemmet i Eslöv och klubben i Hörby på motorcykel, blev A-förare men lade av 1981.
– Jag skaffade familj och kände inte att tiden räckte till.

2007 blev dock suget allt för stort. Erik, nu bosatt i Hörby, letade runt på internet och hittade en annons på en Volvo 240. Han nappade och köpte bilen. 
– Första tävlingen blev Vilda Ryd rally på småländska, krokiga vägar. Jag minns att jag startade före Rickie Borgström (rallytalang med SM-framgångar, reds anm.) men han var ju snabb och körde ifatt. Då sa min kartläsare, ”kör åt sidan” och jag svarade ”varför det?”. ”Det är ju Rickie, släpp förbi honom”, berättar Erik och skrattar varmt.
– Han var ju snabb och hade ändå kört förbi mig förr eller senare.
Då tävlade Erik på grus vilket han gjorde fram till för fyra år sedan. Asfalt blev nya inriktningen. Fler tävlingar och att chansen att hålla bilen mer intakt var några av orsakerna.
2010 byggde Erik ihop sin egen bil hemma i garaget och fortsatte på inslagen väg med en blå Volvo 240. 
– Det är tur att min sambo Sussi är motorintresserad och låter mig lägga tid på bilen och rally, säger Erik.

Ett gäng kartläsare

Evert Wilkens har varit den ständige vapendragaren som kartläsare. I år har han inte haft möjlighet att tävla och hela fem kartläsare har följt med Erik Andersson på årets rallyäventyr. 
– Jag kunde inte tänka mig det skulle gå så bra, för det har varit riktigt jämnt, menar han och tackar sina kartläsare Sara Palmkvist, Anna Palmkvist, Anders Palmkvist, Henrik Åkesson och Janne Persson.
Nästa år lär Erik synas på vägarna igen, då som en regerande mästare.

Rallysäsongen är nu över. Erik Andersson tar en sista titt på motorn innan han kör in bilen i garaget över vintern. Foto: Andreas Holm

Rallysäsongen är nu över. Erik Andersson tar en sista titt på motorn innan han kör in bilen i garaget över vintern. Foto: Andreas Holm

Publicerad 05 November 2014 08:00