”Jobbit” för Ann Westin

HELSINGBORG. Nyligen utsedd till Årets kvinnliga komiker och har fått sin stand up-föreställning ”Jobbit” nominerad till Årets show. Men ändå är det mycket i livet som är jobbigt.
– Jag har noterat hur ofta man svänger sig med ordet ”jobbigt”, säger stand up-komikern Ann Westin.

Föreställningen Jobbit är tillbaka på allmän efterfrågan. Hur känns det att vara så eftertraktad?
– Det är en enorm bekräftelse och det känns toppenbra. Det gör något med självförtroendet som inte alltid är så bra. ”Ann, nu måste du väl ändå förstå att du är rolig” försöker jag tänka.

Vad skulle du säga föreställningen handlar om?
– Den handlar mycket om sjukvården och utförsäljning. Jag har jobbat inom vården i 20 år. Men den handlar även om barn, vuxna, lite av varje helt enkelt.

… och sådant som är lite jobbigt?

– Ja, den handlar om livet och lite från min barndom. Föreställningen handlar också om att jobba sig igenom livet. Jag har jobbat sedan jag var 16 och det är saker man tvingas gå igenom, jobba sig igenom.

Är det mindre jobbigt att jobba inom vården än som stand up-komiker?
– Ja, men visst händer det att man säger att man måste åka runt en massa. Men det är en sådan lyx att få göra människor glada. Men jag ser det som att det finns likheter branscherna emellan – det handlar ju på något sätt om att vårda människor. Jag älskar att få andra att skratta, göra dem glada.

Showens titel anspelar på The Hobbit. På vilket vis är du och en hobbit lika?
– Sedan jag läste Sagan om ringen första gången som tonåring har jag alltid identifierat mig med en hobbit. Man gnetar på genom livet, liksom puttrar på i Hobbitlandet som känns lite som Sverige.

Du har för tredje gången blivit Årets kvinnliga komiker och föreställningen har blivit nominerad till Årets show. Vilket är ditt framgångsrecept?
– Jag har alltid vetat att jag är kul. Jag har varit rolig i skolan, för mina bröder och för kollegor. Jag är jätteglad för utmärkelserna. Men det är svårt att säga vilket som är framgångsreceptet.

Missa inte!

Ann Westin på Dunkers kulturhus. Fredagen den 7 november klockan 19.30.

Publicerad 05 November 2014 08:45