Kockar och konditorer ska se till att Skåne får VM-guld när VM i matlagning för lag avgörs i slutet av november.foto: fredrik magnusson

Kockar och konditorer ska se till att Skåne får VM-guld när VM i matlagning för lag avgörs i slutet av november.foto: fredrik magnusson

VM-guldet ska till Skåne

VM i matlagning för lag avgörs

LUND. När VM i matlagning avgörs i slutet av november finns laget Skåne Kulinar på plats. Det enda som gäller är guld.
– Vi har varit så nära tidigare så något annat än guld är en besvikelse, säger Martin Hansen som är lagledare.

Culinary World Cup avgörs vart fjärde år. Länder kan delta med både regionala och nationella lag. Skåne Kulinar deltar i den regionala klassen och den 26 november är det dags att presentera maten man tränat på under ett och ett halvt år.
– Vi tar ut kockar till laget, det är lite som när du tar ut landslag i fotboll eller ishockey, säger Martin som till vardags är kökschef på Grand Hotel i Lund.
Tävlingen är den största som finns för lag i matvärlden och upp till 60 lag kommer tävla i klassen där Skåne finns med.
– Vi började för ett och halvt år sedan med att stänga in oss i ett konferensrum och brainstorma idéer. Sedan har vi tränat på rätterna. De såg inte alls så här då.
Maten Skåne Kulinar ska presentera för juryn är uppdelad i tre kategorier. I de kategori A har man en festlig buffé, sallad, bröd och såser samt flera varianter av plockmat. I kategori B är det förrätter och en festmeny. I kategori C är det desserter och praliner.
– Du har fått tänka lite på vad juryn kan tänkas gilla. Du får inte heller använda samma råvara flera gånger och teknikerna måste varieras.
När du tittar på bordet som laget tagit fram inser du snabbt vilken enorm arbetsinsats som ligger bakom.
– Allt är oerhört komplicerat och juryn tittar på jämnheten, så att allt är likadant. Tiden är också oerhört viktig. Allt ska vara klart samtidigt annars får du avdrag för varje minut du är sen.
Temat för maten är skogen och naturen i Skåne.
– Göteborg och Stockholm har också lag som tävlar och det är klart man vill slå dem.
Vilka är favoriter?
– Laget från Kanada är väldigt bra men annars har vi ingen direkt koll men Norden brukar ligga långt fram.
Skåne Kulinar siktar högt och har en del som de tror kommer att stå ut.
– Vi har en teknik i desserten där vi sprayat löv på tallriken som ser ut som de svävar. Det har ingen gjort tidigare. Vi satsar också på en förrätt som är helt vegetarisk, det är inte många som vågar det.

Delar av buffébordet. Foto: fredrik magnusson

Delar av buffébordet. Foto: fredrik magnusson

Praliner. Foto: Fredrik Magnusson

Praliner. Foto: Fredrik Magnusson

Publicerad 03 November 2014 11:02