Ryggskadan besvärar inte lika mycket i bänkpress. Värre är det med nervositeten. Det blev dock VM-guld för det för HAK Greppets Jessika Lowe.Foto: Mikael Öhrn

Ryggskadan besvärar inte lika mycket i bänkpress. Värre är det med nervositeten. Det blev dock VM-guld för det för HAK Greppets Jessika Lowe.Foto: Mikael Öhrn

Tyngd av nerver av guld

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

KRAFTSPORT. Ryggskadan har hämmat henne länge, men på ungdoms-VM i bänkpress i danska Rödby var det snarare nerverna som spelade Jessika Lowe ett spratt. Med en stark vilja lyfte hon trots det till slut hem VM-guldet till Sverige. Men det dröjde till det sista lyftet.

Ödåkratjejen Jessika Lowe har hållit på med styrkelyft i ett och ett halvt år nu. På meritlistan återfinns framför allt ett SM-guld i samtliga tre grenar i styrkelyft - bänkpress, marklyft och knäböjd - från februari i år, men hon har också ett SM-silver i bänkpress och ett SM-brons i styrkelyft sen tidigare. Efter SM-gulden i februari har hon dock uteslutande fokuserat på bänkpress.
– Jag är skadad i ryggen så det har blivit att jag har satsat på det, säger den nykorade världsmästaren.
Skadan i ryggen har hon levt med i ett år nu.
Det har varit fram och tillbaka, men jag hoppas att det går åt rät håll nu. Jag vet inte exakt vad det är och har varit hos allt möjligt: naprapat, sjukgymnast och nu kiropraktikor. Nu när jag inte påverkar ryggen lika mycket längre, kanske det kan bli bättre efter sommaren, säger hon.

Lägre ingångsvikt

Men trots skadan och trots smärtorna som den renderar i dagen efter, plockar den 18-årige HAK Greppettjejen fortfarande medalj på medalj. Senaste medaljen plockade hon alltså i form av ett guld på ungdoms-VM för drygt ett par veckor sen. Att det skulle bli medalj säkrades tidigt, men guldet krävde sin väntan.
– Jag var jättenervös och åt typ ingenting och hade inte heller sovit någonting under nätterna innan, så på uppvärmningen kände jag att jag inte hade något tryck på armarna. De var som spagetti. Därför sänkte vi ingångsvikten från 100 till 95, men hon som blev tvåa gick in på 100. I andra lyftet höjde både hon och jag till 102,5 och vi misslyckades bägge, säger Jessika Lowe, som i det läget låg tvåa på grund av att hon vägde mer än ledande Anna Heid från USA.
Allt kom att avgöras på sista lyftet. Amerikanskan missade.
– Då blev jag ännu mer taggad, men jag var så nervös så när vi väl kom in var det bara på vilja som jag lyfte. När jag är under press presterar jag alltid, säger Jessika Lowe som i och med lyftet på 102,5 dels tog VM-guld, dels tangerade det svenska ungdomsrekordet.

Junior nästa år

I år är sista årets som ungdom. Sen går hon upp i juniorklassen.
– Då tävlar jag mot alla tjejer, i min viktklass, upp till 23 år. Det blir svårare konkurrens då, men det stoppar inte mig från att satsa på. Jag ska ta mig till VM, avslutar hon.

Publicerad 01 June 2014 12:00