En tårta med pannkakor går alltid hem hos de små.

En tårta med pannkakor går alltid hem hos de små.

Kalasmaten:

Smarta bak- och dekorationstips

Av
LINNEA BOLTER FAMILJELIV.SE

KALAS. Att baka och dekorera inför barnkalaset behöver varken kosta mycket eller ta särskilt lång tid. Resultatet kommer garanterat att uppskattas även om du inte är överambitiös.
Visst är det lätt att dras in i världen av bilder på perfekta bakverk och kreativa dukningar på Pinterest? Men om man inte har all tid i världen att lägga på kalasförberedelserna, kan det vara bra att inte jaga upp sig alltför mycket över fixet.
– Stressa inte upp dig – det är ingen bröllopsfest, utan ett kalas för barn som vill ha lite party, tipsar Linnea Swärd, redaktör och fotograf på Tasteline.com.
Kan man göra kalasfint utan att köpa en massa partyprylar?
– Allt man gör i mängder blir effektfullt – som att blåsa upp massor av ballonger. Girlanger av färgat papper fixar man på en kvart. Ett annat tips är att skriva ut ansikten på seriefigurer, monster eller kändisar – klipp ut ögonen och sätt på gummiband.
Vad är bra att satsa på om man vill baka tillsammans med sitt barn?
– Att dekorera tårtan är alltid roligt. Man kan göra det enkelt för sig genom att köpa färdiga bottnar och istället gå loss på dekorationerna. Skär frukter eller klipp smågodis i olika former. Toppa med strössel i fina färger.
Hur mycket är lagom att baka inför kalaset?
– Det räcker med en tårta och ett par olika kakor. Gör gärna mindre versioner än vanligt av kakorna. Barn behöver inte äta jättekakor, de blir fullt nöjda av små varianter.
Hur undviker man att barnen blir alledeles sockerstinna?
– Barn ser fram emot godis på kalas, men man kan se till att de äter sig mätta på annat. Skär upp frukt och grönsaker som de kan äta av när de vill.
När det gäller maten – vilka alternativ finns det till varmkorv?
– Man behöver inte slå knut på sig själv för att vara unik. På våren och sommaren kan man rulla ut grillen och göra hamburgare. Annars är snittar jättebra. Utgå från vitt formbröd som du skär i fyra delar och lägger enkla pålägg på. Snittar är också perfekt att inleda kalaset med för att undvika blodsockerfall.
Och dryck – vad har du för tips om man vill ha något annat än saft?
– Saften kan man festa till genom att göra en bål som man häller kolsyrat vatten och massor med frukt i.





Linnea Swärd. Foto: Privat

Linnea Swärd. Foto: Privat

Pannkakstårta med hallongrädde och apelsinsocker

Ingredienser: Pannkakor 2,5 dl vetemjöl 6 dl mjölk 3 st ägg 0,5 tsk salt 2 msk smör Hallongrädde 3 dl vispgrädde 3 dl hallon Apelsinsocker 0,5 dl strösocker 1 st apelsin, tvättad Garnering bär 1. Gör apelsinsockret först: Riv det gula skalet av apelsinen och blanda ihop med strösockret. 2. Pannkakor: Vispa ut mjölet i hälften av mjölken. Vispa sedan i resten av mjölken, ägg och salt. 3. Smält smöret i en stekpanna och häll ner i smeten. 4. Grädda 8 pannkakor i stekpannan och låt dem kallna. 5. Vispa upp grädden och blanda i hallonen. Lägg ut en pannkaka på ett fat och strö över apelsinsocker. Bred på hallongrädde och varva på det viset till en tårta. Avsluta med ett lager hallongrädde och garnera med färska bär. Recept: Linnea Swärd, Tasteline.com

Publicerad 17 April 2014 08:00