Gunilla Jodry sparrar mot Sandra Ottosson. ”Det lyfter karaten för funktionshindrade ett steg uppåt”, säger Gunilla Jodry om att ha förärats utmärkelsen ”Årets idrottsprestation” av Svenska Karateförbundet. Arkivfoto: Joel Winqvist

Gunilla Jodry sparrar mot Sandra Ottosson. ”Det lyfter karaten för funktionshindrade ett steg uppåt”, säger Gunilla Jodry om att ha förärats utmärkelsen ”Årets idrottsprestation” av Svenska Karateförbundet. Arkivfoto: Joel Winqvist

Utmärkelse ett lyft för tävlingsklass

Bushido Karate Swedens Gunilla Jodry stod för fjolårets idrottsprestation inom karaten

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

MUNKALJUNGBY/KAMPSPORT. Karate är utvecklande att träna för alla. Det har Bushido Karates i Munka Ljungby Gunilla Jodry tagit fasta på. Hennes arbete med att öppna upp dojon för funktionshindrade har nu uppmärksammats av Svenska Karateförbundet.

Normalt sett delas Svenska Karateförbundets utmärkelse ”Årets idrottsprestation” ut för tävlingsprestationer. Men Bushido Karate Swedens och Gunilla Jodrys arbete och engagemang för att öppna upp sporten och erbjuda träning för utövare med särskilda behov har inte passerat förbisett förbi.
- Det är fantastiskt. Verkligen. Framför allt för att det lyfter karaten för funktionshindrade ett steg uppåt. Det ser jag som största vinsten, säger Gunilla Jodry dagarna efter att hon varit på Svenska Karateförbundets årsstämma i Stockholm för att ta emot utmärkelsen för 2013 års ”Årets idrottsprestation”.

En grupp som växer

En gång i veckan håller hon i en timmes träning med ett tiotal elever med funktionsnedsättningar i Bushido Karate Swedens dojo. Gruppen är inne på andra terminen och växer alltjämt.
- Det är det som är så fantastiskt med karate, att det går att utföra både sittande, stående och liggande på golvet, säger Gunilla Jodry, som till vardags har jobbat med personer med olika funktionsnedsättningar i arbetet som sjukgymnast i 25 år.
- Jag ser vinsten. Karate är roligt att träna och ska vara till för alla. Man jobbar mycket med kondition, koordination och styrka, fortsätter hon.
Och hon har sett sina elever ta väldiga kliv.
- Från att inte kunnat göra en isolerad händelse - från början kunde man kanske bara slå med båda armarna samtidigt - kan man nu slå med en arm eller ett ben. Koordinationen och styrkan har blivit bättre.

Fler graderingar på gång

Ifjol höstas var Sandra Ottosson (som Lokaltidningen har skrivit om förut) den första i Gunilla Jodrys träningsgrupp att graderas, men fler är på gång.
- Jag hoppas att det blir någon till nu innan sommaren. Och Sandra håller på att träna inför nästa gradering, säger Gunilla Jodry.
Det finns redan nu några som dessutom laddar som bäst för tävling. Bushido Open på Idrottens Hus i Helsingborg den 3 maj blir det första tävlingstillfället för flera av dem.
- Det är många i min grupp som är glada för det. De vill visa upp vad de har lärt sig, säger Gunilla Jodry, som utöver sitt engagemang i Bushido Karate Sweden, även sitter med i Svenska Karateförbundets kommitté - Karate för alla - som förra året lyckades få SM-status på tävlingsklassen rullstolskata.
Men mer arbete återstår.
- Det är inte särskilt utbrett i Sverige, men jag hoppas innerligt att det ska komma sakta men säkert. Därför är jag glad över den här utmärkelsen, för den lyfter det ett steg till och sprider kunskapen, avslutar Gunilla Jodry.

Publicerad 19 March 2014 04:00