Musikern Essa Cham är initiativtagare till en konsert mot rasism som arrangeras i slutet på mars. På scen står hiphop-duon Medina. Foto: Nicole Blomstrand

Musikern Essa Cham är initiativtagare till en konsert mot rasism som arrangeras i slutet på mars. På scen står hiphop-duon Medina. Foto: Nicole Blomstrand

Anordnar konsert mot rasism

Hiphop-duon Medina kommer till Halmstad

Av
Nicole Blomstrand

ARRANGEMANG. Musikern Essa Cham ville anordna något roligt för Halmstads ungdomar och samtidigt manifestera mot rasism och främlingsfientlighet. Idén omvandlades till handling och den 29 mars uppträder hiphop-duon Medina i Halmstad under parollen ”S.E.R” som står för solidaritet, enighet och respekt.
 
– Jag kände att jag ville bidra och göra något för att visa att jag ställning mot rasism och främlingsfientlighet. Samtidigt ville göra något för ungdomarna i Halmstad, berättar Essa Cham när vi ses en solig förmiddag vid Nissan.
Essa är född och uppvuxen i Halmstad men lämnade västkusten efter studenten. Nu har han återvänt till hemstaden. I januari lämnade han Norge och Oslo och flyttade tillbaka tillsammans med familjen.
Essa Cham är reggae/dancehall-artist och arbetar med musik. Att det blev en konsert för att manifestera mot rasism var därmed ganska givet.
– Genom åren i musikbranschen har jag lärt känna många artister, bland annat Medina som kommer uppträda.
Konserten arrangeras den 29 mars på Kåren. Det stora dragplåstret är svenska hiphop-duon Medina, som slog igenom stort med hitlåten ”Miss Decibel”. Arrangemanget är drogfritt och öppet för Halmstadbor i alla åldrar, personer under 13 år är välkomna i sällskap med en vuxen.
– Det kändes viktigt att göra något för ungdomarna, de blir många gånger uteslutna från bra konserter eftersom de inte har åldern inne.
Efter konserten med Medina fortsätter kvällen, men som Club Diva, ett ungdomsdisco för högstadieelever. Dj Black Moose från Stockholm, som utsetts till Sveriges bästa dj av Kingsize Magazine, spelar då musiken. 
Kvällen arrangeras av föreningen Off course, som Essa Cham har grundat, i samarbete med Trygga Halmstad och föreningen Halmstad för alla, med stöd av Ljungbergska stiftelsen.
– Ju fler som samarbetar desto bättre.
Essa hoppas kunna anordna fler evenemang i Halmstad under konceptet ”S.E.R”.
– Mitt mål under 2014 är 4-5 olika arrangemang. Det är viktigt att visa att vi står enade mot rasism, att vi är många som tror på kärlek och gemenskap.

Publicerad 19 March 2014 11:00