”Svårt att göra allt just den dagen och den minuten”

Lotta Falkenbäck har fått se ett OS i förändring

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

KONSTÅKNING/HELSINGBORG. För egen del blev det en OS-final, men OS-äventyret innehöll så mycket mer för Lotta Falkenbäck. Calgary-OS 1988 var kanske de sista öppna spelen. Och kanske också det sista vinter-OS som Jamaica deltog i.

Själv deltog hon 1988, därefter har Lotta Falkenbäck varit med på varenda OS (utöver spelen i Lillehammer i Norge 1994), som expertkommentator på SVT:s OS-sändningar. Hon har fått se ett OS i förändring.
- OS i Calgary var de senaste spelen som var lite öppna. Det fanns säkerhet, men det var inte som idag utan det var mer vänliga spel. Jag var med i Salt Lake City i februari 2002. Det var på hösten där som det var ”den 11 september” och det var länge mycket tveksamt om det skulle bli av eller inte. Men det var nog det säkraste stället att vara på just då.
- Sen är det tufft för både atleter och de som jobbar, att stå i kö i timtal. Det är tyvärr ett måste idag, säger Lotta Falkenbäck.

Livvakt till ”the Eagle”

OS 1988 är även de enda vinterspelen där Jamaica haft med ett bobsleighlag.
- De hade ingen bobsleigh så de sålde pennor och t-shirts för att få ihop det. Det OS:et fanns det utrymme även för atleter som nödvändigtvis inte var där för att vinna. Det har strypts åt lite nu, säger Lotta Falkenbäck, som även hade den folkkära, brittiske backhopparen Eddie ”the Eagle” Edwards som granne.
- Han fick till slut ha livvakt så populär som han blev, fortsätter hon.
För egen del blev det en OS-final. Väl där slutade hon dock på 21:e plats.
- Man känner sig aldrig nöjd förrän man har gjort maximalt. Då var jag missnöjd, men nu när jag tittar tillbaka får jag vara nöjd. Det är svårt att göra allt just den dagen och den minuten. Allt ska klaffa, men jag är nöjd att jag gick till finalen och fick åka friåkningen.
- Men resan dit, innan man var klar för OS var också väldigt spännande. Det var mycket nerver. Jag fick beskedet i december efter SM, att jag var klar.

I första ledet

OS var inte bara själva tävlandet, utan hela spelen var en upplevelse i sig. Själv var hon med på både invigning och avslutning.
- Jag gick i första ledet under invigningen, precis bakom Prins Bertil. Det var hans sista OS som han var med och tågade in med truppen. Vi som gick bakom honom fick hjälpa till att stötta honom lite. (Thomas) Wassberg var fanbärare. Även min svåger Jonas Bergkvist var med.
Sändningsrättigheterna till årets vinter-OS ägs av Viasat. För första gången på länge missar hon därför ett OS på plats.
- Jag har varit med så mycket och det har varit ett fantastiskt team på SVT, men det är som det är. Nu får vi se hur det går för Viasat, säger Lotta Falkenbäck, som kommer att sitta med på SVT:s vinterstudio under OS.
Vinter-OS i Sotji i Ryssland pågår mellan den 7 och 23 februari.

Foto: Mikael Öhrn

Foto: Mikael Öhrn

Publicerad 24 January 2014 07:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen