En märklig berättelse

Av
Maxim Machalek

Det var länge sen jag hörde Ungerska i ett spel. Eller ja, det har förmodligen aldrig hänt, men sådant är Sine Mora. En sidoscrollande skjutare av klassiska mått med stort bossfokus. Ungrarna kan sina saker.
I Sine Mora styr du ett flygplan i två dimensioner när du flyger genom de varierade miljöerna spelet erbjuder. Taktiken är som vanligt att skjuta ner allt i sikte och undvika fiendernas kulor, men istället för att i så många andra tappningar av genren dö efter ett eller ett par skott minskas en tidsmätare istället när du tar skada.
Inför varje sektion tilldelas du en för svårighetsgraden passande tidsrymd som konstant tickar ner. Skjuter du ner en fiende läggs tid till, men blir du istället träffad dras det ifrån. Det är ett spännande koncept som gör det möjligt även för de sämre spelarna att ta sig en bra bit in i spelet, speciellt på normal svårighetsgrad som ger dig tio liv per bana och en bra möjlighet att klara av det. De flesta av oss kommer förmodligen aldrig möta sistabossen i en Cave-shooter, så detta är absolut välkommet. Casual för mängderna, hardcore för de som önskar.
Det är ett spel med en märklig berättelse som berättas i text mellan banorna, och som om detta inte vore nog - läses upp på ungerska. Kanske inte det mest internationella språket, men på något sätt mysigt.
Det är varierat och har en stor fokus på bossarna, ofta runt två till tre per bana och alltid med många sektioner. Tyvärr är sektionerna mellan bossarna lite väl sparsmakat och poängsystemet är inget som revolutionerar genren, men som en skön avkoppling passar det bra.

Sine Mora

Betyg: 4 av 5 – Bättre + Bandesignen + Bossarna + Grafiken - Inte det mest revolutionerande Releasedatum: 2012-03-21 Utvecklare: Digital Reality Utgivare: Microsoft Format: [360] Rek. Ålder: 16 år

Publicerad 04 May 2012 12:25

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen