Påskbordet är framdukat

Av
Britt-Marie Knutsson

MAT. Nu är snart påsken här med allt trevligt den för med sig - utklädda barn, raketer och framför allt den goda maten. Ägg är förstås en självklarhet på påskbordet och andra favoriter är sill, lax och kyckling. Årets påsksill ger en försmak av sommaren genom att smaksättas med svartvinbärsaft och -vodka. Har man tillgång till färska eller frysta vinbär kan man även stoppa i några sådana. Kycklingen har fått ligga och dra i en marinad av bland annat påskmust och det låter kanske lite konstigt men musten ger faktiskt en god, kryddig och lite söt smak åt kycklingen. Att röka sin lax själv är kanske lite krångligt och en rök finns långt ifrån i alla hem. Men det går att göra en fuskvariant av varmrökt lax. Då använder man sig av rökt salt och bakar laxen i ugnen på låg temperatur. Här har den dessutom fått frisk smak av lime och serveras med flädermajonnäs. Som avslutning på måltiden är det gott med en kopp kaffe och en bit smarrig kaka, t.ex. den här ambrosiakakan med chokladbotten.

Svart vinbärssill
1 burk inläggningssill
2 ¼ dl vatten
1 dl ättikssprit (12 %)
2 dl socker
½ dl koncentrerad svart vinbärssaft
2 lagerblad
1 kanelstång
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
10 hela nejlikor
2 msk svart vinbärsvodka
1 rödlök, skivad
Häll bort vätskan från sillen. Skölj sillen med vatten och låt den rinna av.
Blanda vatten, ättika, socker, saft och kryddor i en kastrull och låt koka tills sockret löst sig. Låt kallna.
Blanda ner vodkan i den kalla lagen.
Skär sillen i mindre bitar och varva den med skivad rödlök i en glasburk. Häll över den kalla lagen. Låt stå kallt i 2 dygn innan servering.


Mustmarinerad kycklingfilé
4 - 6 portioner
4 kycklingfiléer, ca 800 g
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
3 dl påskmust
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
salt

Tillbehör
machésallad
krasse
rödlök

Hacka vitlök och chili grovt och lägg i en skål. Blanda ner påskmust, soja, timjan och rosmarin.
Lägg kycklingfiléerna i en fryspåse och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och se till så att marinaden täcker kycklingfiléerna. Låt ligga i kyl och marinera över natten.
Ta upp kycklingen ur marinaden och torka av den.
Salta kycklingfiléerna och bryn dem några minuter på varje sida. Lägg över filéerna i en ugnsfast form. Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av en filé och stek färdigt i ugnen 200°C tills termometern visar 65°C. Det tar ca 20 – 25 minuter.
Skär upp kycklingen i skivor och servera ljummen på en bädd av machésallad, krasse och rödlök.

Fuskrökt limelax med flädermajonnäs
4 - 6 portioner
600 g laxfilé med skinn
2 tsk flingsalt med röksmak
2 krm svartpeppar
rivet skal av 1 lime
Flädermajonnäs
2 äggulor
1 msk äppelcidervinäger
½ tsk salt
2 dl rapsolja
2 msk koncentrerad flädersaft
Putsa laxen (behåll skinnet) och lägg den i en ugnsfast form.
Strö över röksalt, svartpeppar och rivet limeskal. Sätt en stektermometer i tjockaste delen av laxen och ställ in laxen i ugnen på 100°C. Stek tills termometern visar 55°C, detta tar en dryg timma.
Gör majonnäsen under tiden. Vispa ihop äggulor, vinäger och salt i en skål. Häll ner oljan under kraftig vispning. Häll droppvis i början, därefter går det att hälla snabbare.
Blanda ner flädersaften och smaka av med salt.
Servera laxen kall eller ljummen med flädermajonnäs.

Chokladambrosia
1 kaka
150 g smör
3 ägg
3 dl socker
5 msk kakao
2 ¾ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 apelsin
Garnering
2 dl florsocker
2 msk vatten
50 g syltat apelsinskal
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en bunke och sikta ner det i smeten. Rör om och blanda därefter ner det smälta smöret.
Riv skalet av apelsinen och pressa ur saften. Mät upp ½ dl saft och rör ner i smeten tillsammans med det rivna skalet.
Häll upp smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175°C i ca 35 minuter. Kontrollera med en sticka om kakan är färdig. Låt kallna.
Blanda florsocker och vatten till en slät glasyr och bred över kakan när den har kallnat. Strö över syltat apelsinskal.
Britt-Marie Knutsson

Publicerad 04 April 2012 12:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen