Lasse Åberg gestaltar återigen Stig-Helmer på vita duken. Foto: Fredrik Hjerling

Lasse Åberg gestaltar återigen Stig-Helmer på vita duken. Foto: Fredrik Hjerling

Stig-Helmer drabbas igen

The Stig-Helmer Story har premiär på juldagen

FILM. Lasse Åberg har burit med sig en idé om att göra en film om danspalatset Nalen i nära 25 år. Samtidigt har han utvecklat karaktären Stig-Helmer Olsson. I den nya filmen ”The Stig-Helmer Story” möts idén och karaktären för vad Lasse Åberg beskriver som en ”sentimental och söt resa”.
Stig-Helmer såg dagens ljus för första gången i filmen ”Repmånad”. Då hette han Helge och när det var dags för den första Sällskapsresan dög inte Helge som namn på en nörd.
- Namnet var inte tillräckligt nördigt. I det första manuset hette han Stig-Harald men sen döpte vi honom till Stig-Helmer som min morbror hette. Helmer hette min morfar och kombinationen kändes oskuldsfull, säger Lasse Åberg.
Hur hittade du Stig-Helmer?
- Vi ville göra en klassisk filmnörd som Chaplin eller Buster Keaton. Den lille mannen som drabbas och jag sa att jag kunde göra den personen eftersom jag är lite disträ och kan uppfattas som frånvarande.
Stig-Helmers äventyr genom åren har satt djupa avtryck i den svenska populärkulturen. Lasse själv tar det hela med ro.
- Det är så klart stort men det är ju knappast någon som går fram till stan och snackar med mig. Det är skönt i Sverige, folk vänder sig nästan om istället.
Den senaste filmen om Stig-Helmer kom 1999 och handlade hälsobranschen. Lasse vet med sig att dagens publik inte riktigt har koll på vem han är.
- Jag var nere på bokmässan och stod i en monter bredvid Maria Montazami. En tonårstjej kom fram och var helt starstruck av Maria. Hon frågade om hon fick ta en bild och Maria sa ja. Då vände hon sig mot mig och sa ”du där med mustaschen kan väl flytta på dig”.
Känns det jobbigt?
- Nej, det spelar ingen roll för mig. Jag har väl långsamt glidit in i glömska.
Den nya filmen är en kombination av en gammal idé och en gammal karaktär.
- Jag har haft en idé om att göra en film om danspalatset Nalen i 25 år. Sen var den onödigt att inte använda Stig-Helmer eftersom han redan är presenterad för publiken. Filmen bygger på mina minnen från den tiden men den är inte självbiografiskt. Den följer Stig-Helmer som tioåring, som tjugoåring och i nutid.
- Jag tror inte folk tror att jag är Stig-Helmer även om det finns vissa likhetstecken. Jag har flera personligheter och barn ser mig nog mer som Trazan.
Stig-Helmers ständige sidekick Ole finns med i den nya filmen också.
- Att Jon Skolmen var med i den första Sällskapsresan var en slump. Vi träffades på tv-festivalen i Montreux 1972 och jag försökte få honom att jobba med mig barnprogram under 1970-talet men det gick inte för han hade kontrakt med NRK. När vi skulle filma första filmen var han fri från sitt kontrakt. Han är motorn i filmerna och det vore ju dumt att inte använda honom.
Är det här sista gången vi träffar Stig-Helmer?
- Ingen aning. Allt handlar om en bärande idé som man orkar jobba med. Den här gången hade jag kunskapen själv men i exempelvis SOS fick jag läsa på och göra mycket research.
Är det någon av filmerna med Stig-Helmer som du håller högre än någon annan?
- Filmerna är väsensskilda och det är inte jag utan den lata publiken som döpt dem till Sällskapsresan ett, två och tre. Inspelningsmässigt var skidfilmen och seglingsfilmen de bästa med tanke på de miljöer vi fick vistas i.
The Stig-Helmer Story har biopremiär på juldagen

Lasse Åbergs karaktär Stig-Helmer slog igenom när kan åkte på semester i Sällskapsresan. Foto: Denise Grünstein

Lasse Åbergs karaktär Stig-Helmer slog igenom när kan åkte på semester i Sällskapsresan. Foto: Denise Grünstein

Publicerad 23 December 2011 07:00