Med slogan

Med slogan "Adopt a bee - get honey for free" hoppas de båda nyblivna företagarna Stina Lindén och Sofi Holmgren att intresset för biodling ska blomstra i Hässleholm. Foto: Helene Nordgren

Bisyssla blev ett företag

Sofi och Stina startar adoptionsfirma för bin: "Hoppas konceptet sprider sig"

Av
Helene Nordgren

HÄSSLEHOLM. Vill du ha en biodling i din trädgård men slippa jobbet? Då finns möjligheten att i Hässleholm helt gratis adoptera ett bisamhälle. Skötseln står de två nyblivna företagarna och lärarna Sofi Holmgren och Stina Lindén för.
- Det är en win-winsituation. Villaägaren upplåter sin trädgård och vi får en skyddad plats att ställa kuporna på.

Företagsidén föddes under en lunch på Tekniska skolan i Hässleholm.
- Jag klagade på att jag saknade mina bin sedan jag flyttade från hus till lägenhet. En kollega erbjöd mig att ställa kupor i hennes trädgård. Då kom Sofi på idén att erbjuda adoption av bin och vi började spåna direkt på projektet, säger Stina Lindén.

Mängden bin i världen minskar och trenden är att det är mest äldre som sysslar med biodling.
- Det vill vi göra något åt. Bina bär ju en viktig uppgift för människans överlevnad - pollineringen, säger Sofi som hoppas på att locka fler yngre människor att intressera sig för biodlandet. 

För många kan det upplevas som ett stort steg att bli biodlare. Det är mycket att lära sig och investeringskostnaden kan bli hög.
- En bikupa kostar runt 5 000 kronor. Genom att först prova att adoptera ett bisamhälle så kan man förvissa sig om att det är något man vill göra i förlängningen. Efterhand är det möjligt att köpa kupan och fortsätta på egen hand.

För de som vill stödja projektet kan man köpa en andel i en bikupa för 300 kronor. Då får man också två burkar honung per år från biodlingarna.

Bikuporna placeras ut i april. En gång i veckan kommer Stina Lindén cyklandes för att titta till bisamhället.
- Än så länge har vi ingen bil. Vi hoppas på att hitta en sponsor så att vi kan ta oss runt lite lättare. Då blir det även möjligt att placera ut kupor utanför Hässleholm. Hade varit kul med en himmelsblå bil med gula bin på!
Projektet har redan rönt ett stort intresse på det lokala planet. Men det kommer även samtal från andra delar av Sverige och grannländerna.
- Vi hoppas att konceptet sprider sig och blir globalt, säger de nyblivna entreprenörerna.

Men hur ska ni själva tjäna pengar?
- Vi hoppas på intäkter från vår hemsida samt den barnbok som vi håller på att skriva. Den heter "Sofina och bina". Vår målsättning är att boken ska översättas till alla europeiska språk.
 

PERSONLIGT:

Namn: Stina Lindén. Ålder: 46 år. Bor: I Hässleholm. Växte upp: I Örkelljunga. Gör: Gymnasielärare i svenska och tyska. Familj: Tre söner, 25, 15 och 10 år. Favorit på nätet: Förutom vår egen hemsida www.adoptabee.se så är det SVT Play. Namn: Sofi Holmgren. Ålder: 32 år. Bor: I Lund. Växte upp: I Lund. Gör: Gymnasielärare i historia och samhällskunskap, UF-coach. Familj: En särbo. Favorit på nätet: Biz4you, en hemsida om entreprenörskap.

Publicerad 21 December 2011 07:29