Gottfridsson är fortfarande tonåring men har redan tagit handbollsvärlden med storm. Foto: Konstatin Foussianis

Gottfridsson är fortfarande tonåring men har redan tagit handbollsvärlden med storm. Foto: Konstatin Foussianis

YIF:

s Jim Gottfridsson är svensk handbolls näste gigant

Är redan bäst i världen

Av
Konstantin Foussianis

HANDBOLL. Han är redan bäst i världen. Nu ska han lägga Ystad för sina fötter.
– Jag trivs bra under press, säger YIF:s superlöfte Jim Gottfridsson i en intervju för Lokaltidningen.

Med tanke på hur mycket Jim Gottfridsson redan hunnit med i sin karriär känns det nästan lite fånigt att klistra etiketten "löfte" på honom. Få hade nog protesterat om vi valt att kalla honom stjärna, men så är han ju trots allt bara 19 år och gör sitt livs första elitseriesäsong, så det kanske är onödigt att sätta för hög press på Ystads IF:s guldklimp. Inte för att han räds höga krav och förväntningar – tvärtom.

– Inga problem, jag trivs bra när kraven är höga. Dessutom har vi många rutinerade spelare i laget – bland annat Seifert och Hammarstrand – som tar en stor del av den bördan, säger Jim Gottfridsson när Lokaltidningen träffar honom strax före seriepremiären.

Visat storform under sommaren
När denna artikel publiceras vet ni om Jim motsvarat förväntningarna i säsongsinledningen. Oavsett vilket så kan YIF-publiken säkert se fram emot många högtidsstunder signerade Jim Gottfridsson. Redan ifjol visade han sin höga kapacitet när han mer eller mindre bar IFK Ystads öden på sina axlar i Allsvenskan. Under sommaren har han visat storform i landskamper och träningsmatcher och grädden på moset var naturligtvis UVM i Argentina där Jim vann skytteligan och utsågs till turneringens mest värdefulle spelare.

Att han därmed kan titulera sig bäst i världen i sin åldersgrupp är dock inget som får den ödmjuke Ystadskillen att trissa upp målsättningen inför vintern.
– Personligen hoppas jag få spela så mycket som möjligt och utvecklas som handbollsspelare. Jag försöker att inte tänka för mycket på framtiden.

Hade som mål att spela i Tyskland
Hans egen sådan innehåller säkerligen proffsspel i någon av Europas ligor. Frågan är bara när. Då Jim i våras valde att lämna IFK Ystad visade förutom Lugi och Malmö även tyska Flensburg intresse för svensk handbolls kanske största framtidslöfte.

– Jag har som mål att spela i Tyskland inom två-tre år, sa Gottfridsson då men farhågorna fanns att den mångsidige mittnian skulle ta klivet över till proffslivet redan i somras.

Till Ystadspublikens stora glädje valde han emellertid att stanna och nu väntar vi bara på hans genombrott i Elitserien. Det lär knappast dröja särskilt länge...

JIM GOTTFRIDSSON

Född: 2 september 1992. Position: Mittnia. Moderklubb: IFK Ystad. Yrke: Handbollsspelare. Jobbar också extra på YIF:s kansli. Elitseriens bäste spelare: Rasmus Wremer i Skövde. Vilka vinner Elitserien 2011/12? Någon i trion Guif, Skövde och Sävehof.

Publicerad 04 October 2011 11:15