Boksläpp med bronskant

Monika Häägg släpper sin fjärde bok

Av
Nicole Blomstrand

HALMSTAD. En skylt med information om tre gravhögar från bronsåldern blev starten på Monika Hääggs författarskap. I augusti släpper hon sin fjärde och sista ungdomsbok om flickan Fry.
 
– För sju, åtta år sedan var jag ute och cyklade. Nedanför Gullbranna såg jag en skylt som jag stannade för att läsa. Där stod det lite om gravhögarna intill som var från bronsåldern. Då gick min fantasi igång, berättar Monika.
Hon började läsa på om bronsåldern och tanken på en bok tog form. 2009 debuterade Monika med boken Solbarnet. Och i slutet på augusti släpps den fjärde och sista boken, med namnet Kungsgården, i serien om flickan Fry.
 
Drag av fantasy
Äventyrsböckerna utspelar sig i södra Halland och Bjärehalvön under bronsåldertid. I centrum står den föräldralösa flickan Fry som visar sig ha övernaturliga krafter och är utvald av Solgudinnan.
– Böckerna har lite drag av fantasy men det är inte jättemycket som är övernaturligt, säger Monika.
Hon har lagt stor vikt vid att böckerna ska vara trogen tidsåldern och samtliga manus har lästs igenom av bronsåldersexperten och tidigare länsantikvarien Lennart Lundborg.
– Till exempel fanns inte katter på bronsåldern men det fanns hundar. Även äpple är man tveksam till om det fanns på den tiden.
– Men det finns samtidigt många olika tolkningar om bronsåldern så ibland får man dra en egen slutsats.
 
Nytta av teater
Monika Häägg har under många år arbetat som teaterledare, regissör och skådespelare. Och sin teaterbakgrund har hon haft stor nytta av i sitt författarskap.
– Jag har skrivit en hel del teaterpjäser förut.
Och konsten att kunna improvisera har hon även kunnat utnyttja i skrivandet.
– I teater handlar improvisation mycket om att beakta vad som händer. Och så är det lite när man skriver också. Karaktärerna börjar leva sitt eget liv på något sätt och då gäller det att inte streta emot utan att utnyttja det.
 
Ett avslut
Hur känns det att säga hej då till karaktärerna efter fyra böcker?
– Det är lite dubbelbottnat. Det var jätteskönt när jag hade skrivit det sista, då kände jag att jag hade klarat det jag ville. Men det är också en sorg att lämna dem, säger Monika.
Men trots att hon i dagsläget inte har planerat att skriva en fortsättning på Kungsgården har hon inte stängt alla dörrar.
– Det finns möjligheter och öppningar att skriva om annat som löper i böckernas bakgrund. Som om till exempel Frys mormor.
Men att hon vill fortsätta skriva böcker är Monika helt säker på. 
– Jag vill väldigt gärna skriva mer och det finns många idéer som ligger och väntar, säger hon.

Publicerad 28 June 2011 09:00

Lokaltidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna från Lokaltidningen