Föreställningen är ett samarbete mellan Poppegården och Helsingborgs stadsteater. Annika Kofoed och Gunilla Poppe har aldrig spelat tillsammans innan men när Gunilla letade efter en passande motspelerska tänkte hon direkt på Annika. - Jag tycker att Annika är en mycket duktig skådespeleska.

Föreställningen är ett samarbete mellan Poppegården och Helsingborgs stadsteater. Annika Kofoed och Gunilla Poppe har aldrig spelat tillsammans innan men när Gunilla letade efter en passande motspelerska tänkte hon direkt på Annika. - Jag tycker att Annika är en mycket duktig skådespeleska.

Ett spännande möte mellan dåtid och nutid

Teatersommar på Poppegården i Harry Martinsons fotspår

Av
Frida Nilson

HÖGANÄS. I sommar fylls Poppegården i Domsten av sommarteater i svensk litteraturhistorias fotspår. ”Damen i väntsalen” är berättelsen om författaren Harry Martinson och hans livslånga vänskap med Margaret Eliza Kjellberg.

I det sista kapitlet i sin själbiografiska roman ”Vägen ut” skildrar författaren Harry Martinson mötet mellan Martin och damen i väntsalen. Damen hette i själva verket Margrete Eliza Kjellberg och pojken hette Harry Martinson och deras möte var på många sätt en vändpunkt i den fattiga femtonåringen Harry Martinsons liv.

100-årsminne
Baserat på mötet mellan Harry Martinson och Damen i väntsalen - Margrete Eliza Kjellberg – kommer skådespelarna Gunilla Poppe och Annika Kofoed i juli att ge ”Damen i väntsalen” på Poppegården i Domsten. En pjäs skriven av författaren Pamela Jaskoviak till Harry Martinson-sällskapet 2004 till 100-årsminnet av hans födelsedag.
– Jag såg föreställningen i Göteborg när den gick där 2004 och tänkte att det hade varit roligt att göra föreställningen här. Men det har inte passat i tid förrän nu, säger skådespelaren Gunilla Poppe som spelar Margret Eliza Kjellberg. 

Fantasimöte
De två medverkande skådespelerskorna Gunilla Poppe och Annika Kofoed känner mycket för berättelsen. 
-    Det blir ett spännande fantasimöte mellan en nutida författare och damen i väntsalen – Margret Eliza Kjellberg. Den yngre kvinnan ställer frågor och vill veta om Harry och Margretes relation. Föreställningen handlar både om konstnärskap och livserfarenheter, säger Annika Kofoed som spelar den nutida författaren.

Väderberoende
Under juli kommer 22 föreställningar att ges utomhus vid Nils Poppes gamla hem – Poppegården. Vilket passar bra på flera sätt menar Gunilla Poppe.
-    De båda hade nog haft mycket att prata om. Båda växte upp som föräldralösa barn och delade säkert också därför många erfarenheter, säger Gunilla Poppe som var gift med Nils Poppe i 37 år.

Fakta om föreställningen:

- Under föreställningarna i juli kommer det att vara möjligt att besöka Nils Poppes arbetsrum där en mindre utställning kommer att sättas upp. - ”Damen i väntsalen” kommer också att ges tre gånger på foajéscenen på Helsingborgs stadsteater i höst. - Biljetter kan köpas på Dunkers Kulturhus eller av Gunilla Poppe 042-92060

Publicerad 23 June 2011 10:24