KONST. EvaMärta Granqvist och en av de ”olämpliga” som ingår i fotoprojektet som ska krossa fördomarna mot annorlunda människor. Foto: Marit Manfredsdotter

KONST. EvaMärta Granqvist och en av de ”olämpliga” som ingår i fotoprojektet som ska krossa fördomarna mot annorlunda människor. Foto: Marit Manfredsdotter

Hon gifter sig med de ”olämpliga”

Fördomar mot makens psykiska ohälsa blir fotoprojekt

GUMMARP. EvaMärta Granqvists giftermål med en psykiskt sjuk människa möttes av många negativa reaktioner. Maken Daniel tog sitt liv förra året. Men EvaMärta Granqvist fortsätter kampen mot samhällets fördomar i form av ett unikt fotoprojekt.

EvaMärta Granqvist pekar på platsen utanför huset i Gummarp där hon och Daniel gifte sig i september förra året. Två månader senare omkom maken när han kastade sig framför ett tåg.
– Vi passade jättebra ihop från första början, säger EvaMärta Granqvist med saknad i rösten.

Vigselceremonin ägde rum under en av Daniels permissioner. Kort före giftermålet drabbades han nämligen av en psykos och dömdes till psykiatrisk tvångsvård för ett brott som han ansågs ha begått. Men det var inte bara domstolen som fällde en dom.
– När folk började förstå att han var annorlunda så kom kommentarer som 'ska ni verkligen leva tillsammans', och 'vad ser du i en sådan som han', berättar EvaMärta Granqvist.

Raljerande anteckning
Till och med myndighetspersoner och vårdpersonal verkade ansluta sig till uppfattningen att en psykiskt sjuk människa inte har samma behov och rättigheter som alla andra i samhället.

EvaMärta Granqvist visar upp makens sjukjournal där vårdpersonalen gjort följande anteckning: "Patienten säger att han vill träffa en präst, vill gifta sig!!"
– De där två utropstecknen säger det mesta enligt mig. Jag som anhörig behandlades ofta på samma sätt och mina synpunkter, bland annat kring Daniels vård, var fullkomligt ointressanta.

Berättelsen hade kunnat ta slut här, om det inte vore för en gnagande känsla inom EvaMärta Granqvist att ta upp kampen mot fördomarna. Tillsammans med vännen och fotografen Marit Manfredsdotter har hon påbörjat ett unikt fotoprojekt. Idén är lika enkel som berörande.
– Jag poserar i brudklänning med en rad människor som de flesta hade avfärdat som direkt olämpliga att gifta sig med, berättar EvaMärta Granqvist.

CP-skadad och narkoman
Bland brudgummarna finns en cp-skadad, en överviktig, en långtidsarbetslös och en före detta narkoman. Och fler bilder ska det bli.
– På nästa fotografi ska jag posera tillsammans med en man som har en kriminell bakgrund, berättar EvaMärta Granqvist.

Tanken är att projektet ska utmynna i en vandringsutställning genom landet. På så sätt hoppas EvaMärta Granqvist att så många som möjligt ska börja reflektera över hur vi behandlar människor som inte passar in enligt den gängse normen, inte minst psykiskt sjuka.
– Vi har en skräck för det annorlunda och glömmer lätt bort att det handlar om en sjukdom. Förhoppningsvis kan bilderna få folk att lägga rädslan åt sidan och i stället fråga sig hur man själv skulle vilja bli behandlad om man drabbades av psykisk sjukdom.

VERKLIGHET. EvaMärta Granqvist och den nu avlidne maken Daniel under vigselceremonin i Gummarp. Foto: Emma Håkansson

VERKLIGHET. EvaMärta Granqvist och den nu avlidne maken Daniel under vigselceremonin i Gummarp. Foto: Emma Håkansson

Publicerad 11 May 2011 03:00