Som racingspel fungerar det i början över förväntan men det håller inte hela vägen.

Som racingspel fungerar det i början över förväntan men det håller inte hela vägen.

Test Drive Unlimited 2

En mix av valfritt racingspel med lite mer fokus på arkad än realism

Av
Peter Ekberg

SPEL. Jag brinner verkligen för bilspel. Oavsett om det är arkad eller realism det handlar om så har jag per automatik ett visst intresse. Det bara är så. Jag spelade aldrig det första Test Drive Unlimited (härmed TDU), men nu är det dags att se vad det har blivit av serien på senare år.
För de oinvigda är TDU 2 som en mix av valfritt racingspel med lite mer fokus på arkad än realism, blandat med en dos MMORPG i still med World of Warcraft, eller för den delen shopaholicens närmaste vän, The Sims. Och givetvis en stor dos sandlådesand från Grand Theft Auto. Man tävlar som i Need for Speed, rör sig fritt och levlar i en onlinemiljö som WoW och shoppar möbler och bling bling som i The Sims.
Som racingspel fungerar det i början över förväntan. De svala betyg som föregångaren fick känns för mig ologiska då TDU 2 verkligen får mig på fall direkt. Första ön man sätter däcken på är Ibiza. En stor ö med mängder av tävlingar och glest utplacerade bilförsäljare som lockar med dyra sportbilar. Då och då stöter man på andra spelare som susar förbi i sina illröda Ferraris och det känns bokstavligt talat som att en ny värld öppnat sig.
Sen kommer problemen. Av någon anledning kan man inte stänga av ljudet av andra spelares tjatter via headset, så närvarokänslan får sig en rejäl törn. Systemet för att placeras tillbaka på banan då man kört av vägen under ett lopp visar sig vara en katastrof. Hamnar man fel i en kurva håller man in en knapp i ett par sekunder vilket gör att placeras tillbaka på vägen. Ofta förbi en checkpoint man borde passerat, vilket resulterar i ett förlorat lopp och mängder av frustration. Bilfysiken beter sig märkligt, grafiken är buggig med både ständiga popups och screen tearing, och "storyn" i spelet är sämre än väntat, dessutom med karaktärer som ser ut att ha varit med i ett spel som släpptes för drygt fem eller sex år sedan.
Betyg: 3 av 5 - Bra
+ Stora fria ytor
+ Konstant multiplayerläge
+ Kul racing
- Extremt buggigt
- Tjatiga medspelare
Spela även: Fuel, TDU
Skulle man ha haft vettet att rätta till ovanstående saker innan man släppt det vore det ett av de intressantare spelen inom genren. I det skick TDU 2 är nu får det nöja sig med att vara ett helt okej spel. Ett bra köp, om man hittar det i en realåda, eller verkligen suktar efter att öppet racingspel.

Test Drive Unlimited 2

Releasedatum: 2011-02-04 Utvecklare: Eden Games Utgivare: Namco Bandai Format: [PS3], 360, PC Rek. Ålder: 12 år

Publicerad 14 March 2011 03:00