Ett av Kal P. Dals idolkort. Foto: Mats Bäcker

Ett av Kal P. Dals idolkort. Foto: Mats Bäcker

Kal P Dal – Arlövskillen som blev kult

Nu kommer boken

Av
Linnéa Gudmundson

ROCK. - Utan familjen hade det aldrig gått, säger Jeanette Rosengren, förläggare, historiker och författare, som snart kommer ut med en bok om Kal P. Dal. Inte utan Kalles familj alltså, säger hon. De har varit oerhört generösa när de delat med sig av all sin kunskap.
- Så vem var han då? Lite kort?

- Kortfattat var han en rocksångare från Arlöv som i princip bara spelade tre ackord. Men ser man lite längre så slog han publikrekord i varenda Folkets Park i hela Sverige. Han översatte The Beatles, Rolling Stones och Elvis, och blev kult. Hans första album sålde i 100 000 exemplar, efter att Peps Persson hade övertalat Sonet om att få producera deras första skiva.
- Men han var betydligt mer mångfacetterad än man kan tro, säger Jeanette Rosengren. Han uppträdde gratis för psykiskt sjuka, gjorde data-konst med Sture Johannesson (skaparen av affischen Haschflickan) och han showade på gayklubben Trocadero. Och så spelade han in film, skrev teatermusik och gjorde radio - även där med väldiga framgångar, man beräknade 100 000 lyssnare bara i Skåneregionen.
Det var Jeanettes Rosengrens vän Peter Dahlqvist, geolog, som föreslog att de skulle göra boken tillsammans, och eftersom Kal P. Dal alltid varit en stor idol så var svaret givet. För att kunna skriva boken har de intervjuat närmare femtio personer, och resultatet är ett tidsdokument såväl som ett gediget stycke kultur -och musikhistoria, fullt av bilder, tidningsurklipp och anekdoter.
- Det jobbigaste med bokens sammanställande har varit noll-budgeten, säger Jeanette Rosengren.
Eftersom den ges ut på det egna Kira Förlag så kan de själva bestämma allt in i minsta detalj, men det kostar att åka Sverige runt för intervjuer, och att köpa loss bildrättigheter.
- Men det har varit värt allt slit, säger hon. Kalle samlade proggare, rockers, punkare och alla möjliga under ett namn, han fick Iggy Pop utbuad från scenen efter en halv låt för att publiken ville ha in Kalle igen. Och under arbetet med boken har vi träffat så många så otroligt intressanta människor, och nu har vi en chans att fylla lite av det tomrum som uppstod efter Kalle Pedal.

Kal P. Dal dog för 25 år sedan, när han bara var 35 år, och efterlämnade sin fru, ett litet barn, och ännu ett som ännu inte var fött. Kal P. Dals gamla band, Pedalens Pågar, kommer att spela live till hans ära på bokens releasefest på KB i september.

KAlle och bandet med ett gäng jublande fans. Foto: Ulf Kölle

KAlle och bandet med ett gäng jublande fans. Foto: Ulf Kölle

Releasefesten

Releasefesten har fri entré och startar 20.00 på KB 16 september.

Publicerad 04 August 2010 05:00