VÄXTPLATS. Stenig jordmån hos vinproducenten Baron de Ley. FOTO: Jerker Arrhenius

VÄXTPLATS. Stenig jordmån hos vinproducenten Baron de Ley. FOTO: Jerker Arrhenius

Vinbondens vinskola

Det nygamla Rioja

Av
Jerker "Vinbonden" Arrhenius

VIN. Riojaviner ligger svensken varmt om hjärtat. Vinbonden tittar närmare på en svensk trotjänare.
I mitten av 1990-talets drack vi mjuka och dilldoftande riojaviner, och så många som var tionde flaska vin från Systembolaget kom från det spanska distriktet Rioja.

Det nya Rioja
När riojavinerna några år senare tappade marknadsandelar började producenterna förnya stilen med lägre skördeuttag och mer fransk ek. Vinerna blev fylligare, mer smakrika och fulla av solmogen frukt. Med antalet fruktdrivna riojaviner du hittar på Systembolaget är det lätt att se att vi har tagit till oss den nya stilen.
Förnyelse är dock inget nytt för Rioja. Redan på mitten av 1800-talet började man lagra vinerna på fransk ek. Det vi kallar nya eller moderna riojaviner är mer en nygammal stil.

Mat och rioja
Röda viner står för lejonparten av Riojas vinproduktion och det finns många kötträtter på nöt och fläsk som passar till ett rött riojavin. Vitt och rosé utgör cirka tio procent av Riojas vinproduktion och kan passa perfekt till mycket av den mat vi äter under sommarhalvåret.

Läs mer om Rioja på www.vinbonden.se Där kan du bland annat läsa en kort historik, om klassificeringssystemet, om Riojas underregioner och om tillåtna druvsorter.

Moderna riojaviner
Namn: Baron de Ley Finca Monasterio 2007.
Art nr: 73327 BS.
Pris: 205 kr.

Namn: Roda Reserva 2005.
Art nr: 73863 BS.
Pris: 259 kr.

Namn: El Puntido 2005.
Art nr: 90003.
Pris: 329 kr.

Old school-riojor
Namn: Marqués de Cácares Crianza 2006.
Art nr: 2734.
Pris: 94 kr.

Namn: Coto de Imaz Gran Reserva 2000.
Art nr: 2748.
Pris: 169 kr

Namn: La Rioja Alta Gran Reserva 904 1997.
Art nr: 7462.
Pris: 299 kr.

Om du inte hittar vinet i din butik kan du enkelt beställa det utan extra kostnad. Läs mer om hur du gör på www.vinbonden.se

FRAMSTÄLLNING. Rengöring av ekfat som i de moderna riojorna allt oftare är franska. FOTO: Jerker Arrhenius

FRAMSTÄLLNING. Rengöring av ekfat som i de moderna riojorna allt oftare är franska. FOTO: Jerker Arrhenius

GOTT. Vit rioja på druvsorten viura kan passa till sommarens fiskrätter. FOTO: Jerker Arrhenius

GOTT. Vit rioja på druvsorten viura kan passa till sommarens fiskrätter. FOTO: Jerker Arrhenius

KÄNNARE. Jerker “Vinbonden” Arrhenius. FOTO:Petter Stahre

KÄNNARE. Jerker “Vinbonden” Arrhenius. FOTO:Petter Stahre

Publicerad 23 July 2010 03:00