Adde ska ge publiken problem

Komikern på turné tillsammans med coach

Av
Lotta Venhagen

Lotta Venhagen

SKÅNE. Fem frågor till Adde Malmberg som den 9 april klockan 18.30 tar plats på Jarl Kulle-scenen tillsammans med coachen Michael Södermalm i inspirationsshowen "Från huvudvärk till underverk".

En mental coach och en komiker känns som en otippad kombination, var fick ni den idén ifrån?
– Vi funderade på olika kombinationer som funkar ihop. Grundidén för en stå-upp komiker är att dra upp saker som är fel, konstiga eller dumma för det är inte lätt att göra sig rolig över sådant som är bra. Michels roll är den motsatta, han visar på det som är bra. Så jag står för problemen och han löser dem.

Är det skillnad på att göra ett gig i Stockholm och på en liten ort som till exempel Ängelholm eller Eslöv?
– Inte så mycket materialmässigt även om man inte skojar om Stockholms tunnelbana i Ängelholm kanske. Det handlar snarare om olika attityder och det är det som kan skilja en orutinerad komiker från en rutinerad. Man måste vara lyhörd för var man är, om jag inte känner till den ort jag ska till brukar jag ta reda på mer om den.

Du har stått på komikerscenen sedan 80-talet, vad krävs för att hålla sig kvar i branschen?
– Det gäller att man inte slår sig till ro utan hela tiden vill utvecklas. Sedan måste man gilla det man gör och publiken. Ta Lenny Norman som varit med i branschen länge, han har en otrolig glöd och är enormt vital i sin stand-up. Jag ser vissa kollegor som föraktar publiken och de blir inte långvariga.

Hur har ditt material utvecklats under åren?
– Jag hoppas att det har utvecklats, det är det svåra, att hela tiden hänga med och skapa nytt material. Dels handlar det om hur samhället utvecklas, i dag är det till exempel mycket klimatfrågor och invandrarfrågor, dels handlar det om personlig utveckling. Jag är i dag i en annan fas än vad jag var i början. Då skojade jag mycket om att vara småbarnsförälder, det gör jag inte nu.

Vad skrattar du själv åt?
– Jag hörde en intervju med John Cleese där han sa att han inte skrattar åt skämt längre för han har redan hört alla, så han skrattar åt verkligheten och det stämmer lite. Nu kan man se konstruktionen i skämt och blir inte överraskad på samma sätt. Istället kan jag skratta åt folk, vad de gör och hur de ser ut.

Visste du att...

"Från huvudvärk till underverk" besöker: Eslövs Medborgarhus 6 april 18.30 Kristianstads Teater 7 april 18.30 Stadshallen Lund 8 april 18.30. Jarl Kulle-scenen, Ängelholm 9 april 18.30

Publicerad 03 April 2010 00:00